Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

VIII. Mobilrobot programozó országos csapatverseny

A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán rendezték a VIII. Mobilrobot programozó országos csapatverseny döntőjét. A megmérettetésre közel 30 középiskola csapatai küldték be pályamunkáikat az ország egész területéről, de a döntőben kilenc csapat mérhette össze tudását.

Egy Lego-kal teli akadálypályán kellett teljesíteniük a robotoknak és tervezőiknek a dobogós helyekért, a már nyolcadik alkalommal megrendezett Mobilrobot programozó országos csapatversenyen. A döntőbe jutott kilenc csapat tagjai soproni, hajdúböszörményi, budapesti és kecskeméti középiskolákból érkeztek, hogy bemutassák a már elkészült projektjeiket. Ezt megelőzően azonban a versenyzők otthoni feladatokat is kaptak.

- Elég sokrétű a verseny, először van egy előfeladat, amelyben egy robotok kommunikációját kérő, saját magunk által kitalált feladatot kell megoldani. Izgalmas ez a feladat, mert mindig a gyerekek kreativitását hozza elő. Én már több éve hozom a csapataimat, volt már itt amőbázó, focizó robotunk, most éppen egy morzézó robottal étkeztünk, ami ki tudja mondani, le tudja ütni egy billentyűzeten a morze kódolt betűket - mondta Lang Ágota, matematika, fizika, informatika szakos tanár, aki Sopronból érkezett diákjaival.

A gyerekek terveztek már okosházat, nyomtatót, scannert, melyek egymással kommunikálnak, valamint városi közlekedést szimuláló programot is, ahol nyolc-tíz robot közlekedett az utcákon anélkül, hogy összeütköztek volna. A Neumann János Egyetem GAMF Karán megrendezett verseny elsődleges célja, hogy a diákok már  középiskolás korban megismerkedjenek a természettudományos képzés fontosságával. Emellett pedig mérnök tudományokban „jártas” hallgatókat toboroz.

Nem titkolt célunk a beiskolázási propaganda. Egy ilyen verseny alkalmával be szoktuk mutatni az egyetemet, az új karokat, az új képzéseinket, végzős vagy közel végzős középiskolás gyerekeknek, és próbálunk minél több diákot idecsábítani a Neumann János Egyetemre - mondta dr. Pásztor Attila, a GAMF Kar  informatikai tanszékének megbízott vezetője.

A középiskolás diákok versenyre való felkészülése minden alkalommal sok időt vesz igénybe, viszont a kreativitásuk kibontakoztatása, és a projektekben rejlő kihívások miatt megéri a sok fáradozás.

A VIII. Mobilrobot Programozó Országos Csapatverseny országos döntő eredményei

Dobogós helyezettek

1. Kiskutya Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium
2. BB8 Soproni Széchenyi István Gimnázium
3. Fazekas RoboTeam Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Legjobb robot kommunikációs különdíj
BB8 - Soproni Széchenyi István Gimnázium
Legjobb robotprogram különdíj
Kiskutya – Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium
További sorrend

4. BIG Team 9 Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
5. BIG Team 11 Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
6. Roboteam E5vos PiXeL Budapesti Eötvös József Gimnázium
7. KandoBot KSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
7. Kiborg 3.0 Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium
7. Gyerekakadémia II. Gyerekakadémia

Forrás: www.hiros.hu