Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Városfejlesztés a két világháború között

A PAE Gazdálkodási Kar Bethlen István Szakkollégiuma 2017 tavaszán is folytatni kívánja a hallgatói tehetséggondozást szolgáló rendezvényeit. A szakkollégium közismert előadók, elismert kutatók felkérésével szervez olyan előadásokat, amelyek érdekes, izgalmas témák segítségével hozzák közelebb a különböző tudományterületeket a hallgatókhoz.

A tanév második szemeszterének első nyilvános előadására Dr. Fülöp Tamás rektorhelyettest kértük fel. A május 3-i rendezvény résztvevői Szolnok városának két világháború közötti településfejlesztési elképzeléseiről és eredményeiről hallhattak előadást. Egyetemünk tudományos rektorhelyettese korabeli fényképekkel, képeslapokkal és írott forrásokkal gazdagon illusztrált előadásából számos várostörténeti és településpolitikai érdekességet, gazdaság- és társadalomtörténeti különlegességet ismerhettek meg az érdeklődők. Talán meglepő lehet, de az előadáson bemutatott és a forráskritika módszereivel elemzett egykori sajtóhírek, illetve levéltári források is azt bizonyították, hogy hiába telt el majd egy évszázad, a városfejlesztés, a településmodernizáció és a társadalomszervezés hajdani és jelenkori kihívásai, problémái mit sem változtak az idők során.

Nagyon érdekes volt a város egy-egy ikonikus épületének történetén, egy-egy városrész sorsán keresztül megismerni az 1920 utáni településfejlesztési elképzeléseket, és különösen izgalmas volt azt a gyors fejlődési pályát áttekinteni, amely során „a Tisza fővárosa”, a fiatal megyeszékhely eljutott a proletárdiktatúra és a román megszállás által okozott károk felszámolásán át, a magyar és nemzetközi sajtóban is negatív visszhangot keltő tiszazugi arzénes gyilkosságokról elhíresült térségi központi szerepkörtől a vonzó és kellemes turisztikai „desztináció” elismerő címig. „Egy darab Európa a magyar síkság közepén” – ahogy azt az 1930-as években elismerően írta az országos sajtó…

Mai szemmel is érdekes volt látni, hogy a Gazdálkodási Karnak otthont adó település életében 1925 után – elsősorban a külföldi kölcsönöknek, illetve a dinamikus és markáns városvezetési elképzeléseknek köszönhetően – miként vezetett a célzott és tudatos városfejlesztés egy modernizálódó város megerősödéséhez, épületekben, közintézményekben, iskolákban mérhető gyarapodásához. Hiszen a közel kilencven évvel ezelőtt megvalósított közmű- és infrastrukturális beruházások, az akkor felépített közintézmények, a városi bérház, a Tisza Szálló és a park mind a mai napig meghatározó részét jelentik a szolnoki városképnek.

Természetesen nem maradhatott el a kutatásmódszertani jellegzetességek bemutatása sem, s a komplex megközelítésnek köszönhetően betekintést nyerhettünk az országos pénz- és hitelpolitikai folyamatokba, a külföldi kölcsönök által meghatározott fejlesztési keretekbe is.

A közel másfélórás, mindvégig érdekfeszítő előadás azonban nem rejtette el az egykori fejlesztések és beruházások árnyoldalait sem: a város eladósodását és a kölcsönök felhasználásával kapcsolatban felmerült pénzügyi botrányt. Izgalmas és tanulságos volt tragikus emberi sorsokon, a történelem optikáján keresztül egyszerre látni az eredményeket és kudarcokat, a sikereket és hibákat.

A tartalmas és színvonalas prezentáció méltó nyitánya volt a szakkollégium idei előadássorozatának!