Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Több mint húszezer kilométer az Egyetem őszi sportkihívásán

A 2020-as év biztosan rendkívüliként vonult be mindenki életébe. Az oktatás online formában történő megvalósítása mellett számos megoldandó feladat elé állított mindenkit a mögöttünk hagyott év. Ez alól a kötelező egyetemi tantárgyi elemként szereplő testnevelés kurzusok sem jelentettek kivételt. Az őszi félév történéseiről beszélgettünk Járdi Ádám NJE Sportközpont vezetővel.

Hogyan lehet online térbe helyezni a mozgást igénylő kurzusokat?

Az internet világában semmi sem lehetetlen, azonban az online mozgásos foglalkozásoknak jelenleg még nincs hagyománya. Szerencsére a mozgásformák legegyszerűbb formáit távol a tanteremtől, szabad térben is remekül lehet végezni, így adott volt az irány.

Mi volt az elsődleges célkitűzése a Sportközpontnak az őszi félévre?

Márciusban mindenkit váratlanul értek a bevezetett járványügyi korlátozások, de a szeptemberi indulásra egy olyan, több lehetőségből álló teljesítési rendszert szerettünk volna a hallgatók számára biztosítani, amelyet mindenki a saját élethelyzetének megfelelően tud teljesíteni. Nagyon sok tényezőt kellett figyelembe venni, hiszen amellett, hogy a 28 testnevelés kurzust összesen 650 hallgató vette fel, készülni kellett arra is, hogy a járványügyi korlátozások bármikor megváltoztathatják az addig alkalmazott hibrid oktatási rendszert.

Milyen lehetőségeket kínáltak a hallgatóknak a félév teljesítésére?

Természetesen a kötelező érvényű félév teljesítése az elsődleges szempont. Összességében azonban a Sportközpont feladata az, hogy minél több hallgatót sarkalljon valamilyen testmozgásra, legyen szó  egyetemi, vagy akár otthoni körülményekről. A többlépcsős teljesítési rendszerben a hallgatók választhattak a kurzuson kívüli futás és kerékpározás közül, de megvolt a lehetőség arra is, hogy gyakorlati kurzuson történő megjelenéssel teljesítsék a félév egészét vagy egy részét a karok által kialakított tanulmányi rend figyelembevételével. Akinek valamelyik mozgásos részfeladat kevésbé ment, választhatta a felvett kurzushoz tartozó sportágismereti feladatok teljesítését is, de rekord számban fogadtunk el egyesületi szinten és edzőtermi keretek között végzett mozgásformákat is a félév teljesítéséhez.

Hányan éltek a mozgásformákkal történő teljesítéssel?

Magunk is meglepődtünk azon, hogy a félév előrehaladtával egyre több applikációval rögzített eredményt küldtek be a hallgatók. Az elejétől próbáltunk minél jobb marketinget a kezdeményezés mellé állítani, így elmondható, hogy csupán ennek köszönhetően is sokan kedvet kaptak. Többen voltak olyanok, akik nem tantárgyteljesítési céllal vágtak bele a kilométerek gyűjtésébe. Összesen 269 hallgató vett részt valamelyik mozgásforma teljesítésében, ehhez jött hozzá az a 61 fő, akik sportegyesületi és edzőtermi foglalkozáson mozogtak heti többszöri alkalommal. Hatalmas adminisztrációs feladat volt ezeknek az eredményeknek a feldolgozása, hiszen csak applikációs vagy pulzusórás igazolással került elfogadásra az adott mozgásforma.

Különböző nagyvárosok virtuális eléréséért és értékes nyereményekért is zajlott a verseny. Mik voltak az egyes állomások és honnan jött az ötlet?

Tavasszal a Pécsi Tudományegyetemnek volt egy országos felsőoktatási kezdeményezése, amely a MoonBike nevet viselte. Abban a cél a Föld-Hold 384.400 kilométeres távolságának a letekerése volt, amely esetünkben irreális kihívás lett volna. Így jött az ötlet, hogy tűzzünk ki hétről-hétre olyan európai nagyvárosokat célul, amit pusztán NJE-s hallgatók által teljesített össztávokkal el lehetne érni. A kilométerek gyűlésével az európai fővárosokat gyorsan elhagytuk, így jöttek a továbbiakban New York, Rio de Janeiro, Fokváros és Sydney városok. Végül összesen 20.353 kilométer gyűlt össze, amire magunk se számítottunk, és amely távolsággal félig megkerülnénk Földünket az Egyenlítő körül. Természetesen szerettük volna a résztvevőket díjazni is, és nem szerettünk volna csak egy oklevelet átnyújtani ilyen szép eredményeket követően. Ha megnézzük az ajándékokat, úgy gondolom, jól sikerült ez a része is.

Mikor kerül sor a díjak átadására?

A végleges sorrend közlése az eredmények határidejét követően, már decemberben megtörtént, azonban szerettük volna méltóképpen zárni ezt a remek kifutású kezdeményezést. A járványügyi korlátozásokat folyamatosan figyelemmel kísértük, így bizakodva decemberről januárra halasztottuk az átadót. Tovább viszont nem hagyjuk porosodni a sporteszközöket, így 2021. január 28-án sor kerül az átadóra.

 

Galéria