Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Tájékoztató

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

 

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzet miatt az alábbiakban tájékoztatást adjuk ki a legfontosabb tudnivalókról.

A szakemberek tájékoztatása szerint a (SARS-CoV-2) vírus viselkedése sokban hasonlít az influenzához, cseppfertőzéssel terjed és általában néhány nap lappangási idő után okozhat panaszokat. A kórlefolyás és a tünetek az esetek túlnyomó többségében nem súlyosak. A szakemberek jelenleg úgy gondolják, hogy leginkább az idősekre és azokra veszélyes, akik egyébként is jelentős megbetegedésben szenvednek. Az influenzával ellentétben, az új koronavírussal szemben nincs még vakcina, vagy gyógyszer. A szakemberek véleménye szerint a vírussal szemben alapvetően hasonló módon védekezhetünk, mint egy influenzajárványban, ami egyébként is most zajlik.

Ezek alapvetően a megelőző, védekező szabályok betartását jelenti, amelyek az alábbiak:

  1. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
  2. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
  3. Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.) az influenzajárvány idején.
  4. Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához.
  5. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
  6. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.).
  7. Szellőztessen minél gyakrabban.
  8. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében.

Tájékoztatjuk az egyetem polgárait, hogy a Neumann János Egyetem közösségi tereiben biztosítjuk a kézfertőtlenítés lehetőségét és a járványügyi helyzet változásairól folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

A vírussal kapcsolatban aktuális információkat a Magyar Kormány által létrehozott https://koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatnak.

További intézkedések:

Az Egyetem vezetése azt a döntést hozta, hogy az új koronavírus járvány lecsendesedéséig az érintett területekre vonatkozóan nem szervez külföldi szakmai programokat, nem támogatja az egyetemi polgárok külföldi utazásait (Erasmus és egyéb szakmai utakat), valamint az érintett területekről érkező delegációk, meghívott személyek fogadásának elhalasztását kéri.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján (www.nnk.gov.hu) közzétett veszélyeztetett területekre kiküldetés nem rendelhető el, azokat pedig, akik az érintett veszélyeztetett területről érkeztek vissza, haladéktalanul mentesíteni kell a munkavégzés alól – távolléti díj fizetése mellett – a hazaérkezésüket követő naptól 14 napra.

Kérjük továbbá az egyetem polgárait, hogy ne utazzanak olyan országba, amelyik a fertőzés terjedésével érintett és lehetőség szerint látogatót se fogadjon ezekből az országokból. Ha a tervezett utazást nem tudják elhalasztani vagy lemondani, akkor a Magyarországra történő visszaérkezése után 14 napig önkéntesen távol kell maradni az egyetemtől.

Az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az érintett hallgatók számára a megfelelő tananyagot elektronikus, illetve távoktatás formájában. A fertőzéssel összefüggő távolmaradásáról kérjük, hogy tájékoztassák a dékáni hivatalt, hogy a hiányzás igazolt legyen. Ha ez alatt a 14 nap alatt Önnél akut légúti tünetek jelentkeznek, haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet és kövesse az orvos utasításait.

Teendők:

Amennyiben Önnél hirtelen akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, köhögés, légszomj), abban az esetben merül fel a gyanú koronavírus fertőzésre, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 14 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel, vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 14 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják. A fertőzés feltételezett terjedésével kapcsolatban további információkat talál az alábbi honlapokon:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Ha Önnél a fentiek alapján koronavírus fertőzés alapos gyanúja felmerül, azt kérjük, hogy maradjon otthon és haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet és kövesse az orvos utasításait, aki intézkedni fog.

Ha Önnél akut légúti tünetek jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Azt tanácsoljuk, hogy ebben az esetben is maradjon otthon a tünetek enyhüléséig.

 

Mindannyiunk érdekében szeretnénk ismételten felhívni figyelmüket az Egyetemünk honlapján megtalálható tájékoztatóra:

 

https://www.uni-neumann.hu/tajekoztatas-virusos-megbetegedesek-megelozeserol