Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Szeptemberben 841 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Neumann János Egyetemen!

A felsőoktatási ponthatárok szerint 841 hallgató nyert felvételt a kecskeméti Neumann János Egyetemre. A kihirdetett rangsor alapján az intézmény a sorrendmódosításokat követően is képes volt tartani, sőt növelte a jelentkezők létszámát. A mostani adatok azt mutatják, hogy szeptemberben összesen több mint 3300 diák kezdheti meg tanulmányait a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A végleges hallgatói létszám a pótfelvételi eljárással és a szakirányú képzések további jelentkezéseivel még növekedhet.

Már a júniusban közzétett első helyes jelentkezések statisztikája szerint is biztató tendencia mutatkozott a kecskeméti Neumann János Egyetem beiskolázási számait illetően. Tavasszal az átlagos országos jelentkezési növekedés 11% volt. A kecskeméti intézmény ezt az országos átlagot is 2% - kal meghaladta, és végül 13 % - os növekedést ért el, amely számszerűsítve annyit jelent, hogy 2021-ben – sorrendtől függetlenül – 10.000 - rel többen jelentkeztek a Neumann János Egyetemre.

A július 22-én kihirdetett ponthatárok alapján az alapképzésekre összesen 519, a mesterképzésekre pedig 74 hallgatót, míg a felsőfokú szakképzésekre 248 jelentkezőt vettek fel. A 2021/2022. év őszi szemeszterében így 497 nappali és 344 levelező tagozatos hallgató kezdi meg tanulmányait.

A legkiemelkedőbb növekedést a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar érte el, a felvett jelentkezők száma a tavalyi évhez képest csaknem megduplázódott. A leendő hallgatók is felismerték, hogy a műszaki és gazdaságtudományokkal való összekapcsolódás a zöld ipar, az automatizálás és a mesterséges intelligencia fejlesztése jegyében egy innovatív, izgalmas és versenyképes oktatást biztosít számukra. Szintén ezt szolgálja a jelenleg is épülő Településmarketing és Geostratégiai Tudásközpont. A hosszútávú szakmai fejlesztések és az átgondolt projektmunka ezúttal 100 új hallgatót jelent a KVK számára.

A legtöbb hallgatóval – a korábbiakhoz hasonlóan – a GAMF Műszaki és Informatikai Kar rendelkezik, ahol az első helyes jelentkezések számát a sorrendmódosításoknak köszönhetően tovább tudták növelni. Az elmúlt évi adatokhoz képest 35% - kal sikerült meghaladni a tavalyi jelentkezők számát.  A legnagyobb hallgatói bázissal és államilag finanszírozott képzési helyekkel rendelkező kar a leginkább beágyazott a város gazdasági életében. Szoros együttműködésben a vezető gép- és autóipari cégekkel biztosítani tudják azt a szakember-utánpótlást, amely elsődleges prioritást élvez az ipari szükségletek terén. A GAMF Kar ma már képes olyan bilaterális piaci együttműködésekre, melyek nem csupán önfenntartóvá teszik, hanem  a piacot meghatározó innovációs képességgel és erőforrással rendelkező legfontosabb szereplők közé emelik.  A ponthatárok alapján a GAMF 531 új hallgatóval kezdheti a szeptemberben induló szemesztert.

A Gazdaságtudományi Kar a legfiatalabb képzési helye a kecskeméti egyetemnek és népszerűsége továbbra is töretlen. A Neumann János Egyetem számára az elmúlt évek legnagyobb innovációját, és a leginkább kihívást jelentő fejlesztést a gazdaságtudományokkal kapcsolatos képzések akkreditációja jelentette. A most közzétett ponthatárok szerint a GTK-n 212 hallgató kezdi meg tanulmányait. Ugyanakkor az adatok azt is tükrözik, hogy Magyarország legfiatalabb gazdaságtudományi karát a maga területén a hazai képzések rangsorában a legjobb 10 képzőhely között tartják számon. A piaci szempontokat figyelembe véve a GTK küzd a legerősebb konkurenciával. A gazdasági képzésekről kijelenthető, hogy a Budapesten kínált, nagymúltú képzések a legvonzóbbak a hallgatók körében. Mégis az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy Kecskemét fővároshoz való közelsége és fejlett gazdasági élete képes felvenni a versenyt a főváros adta lehetőségekkel.

Bíztató emelkedés mutatkozik az alap- és mesterképzések nappali és levelező tagozatos számait illetően. A rugalmas feltételekkel kialakított levelező képzési struktúra egyre népszerűbb, és folyamatos növekedés tapasztalható ebben a szegmensben is. Az emelkedő tendencia határozottan mutatja, hogy a megyeszékhelyen évtizedekkel ezelőtt kialakított felsőoktatásnak a jövőben is komoly lehetőségei vannak a régióban alakuló, új közép-európai gazdasági erőtérben, és kevesebb mint egy év elég volt ahhoz, hogy a modellváltás irányát, indokoltságát a közvélemény számára is jól érzékelhető számokkal támasszák alá.