Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Stratégiai megállapodást kötött az egyetem és a Deltaplast Kft.

A Neumann János Egyetemért Alapítvány 2020. december 18-i évzáró ülésén elfogadta azt az előterjesztést, amelyben az intézmény kezdeményezi a Deltaplast Kft.-vel a már meglévő stratégiai együttműködés újratárgyalását, feltételeinek kiegészítését. A 2021. január 29-én elfogadott és aláírt szándéknyilatkozat már egy piaci alapon és közös tulajdonlással garantált együttműködést hoz létre.

A Neumann János Egyetem jogelődjével a Kecskeméti Főiskolával 2015-ben kötött stratégiai megállapodást a kecskeméti telephelyeken működő Deltaplast Kft. Ez a megállapodás segítette a vállalatot a nemzetközi multinacionális cégek első számú beszállítói láncába, mint a kecskeméti felsőoktatási intézmény kiemelt duális partnere. A jelenleg is érvényben lévő stratégiai megállapodás a duális mérnökképzésre, a gépipari és járműipari életpályák fejlesztésére, valamint a közös kutatás-fejlesztési együttműködésekre vonatkozik.

A megállapodás fél évtizede alatt a kecskeméti felsőoktatás területén és gazdasági értelemben a kis- és középvállalkozások terén is jelentős változások történtek. A felsőoktatás átalakulásával Kecskeméten a főiskolai rendszer helyére egyetemi intézmény épült, amely működéséért tulajdonosi felelősséggel a Neumann János Egyetemért Alapítvány, mint vagyonkezelő szerv a felelős. Az új felsőoktatási modell piaci szemlélete a stabilitást jelentő önálló gazdálkodási és független gazdasági-érdekeltségi háttér felépítését tűzte ki célul. A mai szándéknyilatkozatban is rögzített együttműködés már üzleti alapon határozza meg a jövőbeli kutatás, fejlesztési és innovációs célokat az oktatástól a szervezetfejlesztésen át a közös nemzetközi kapcsolatok építésig. Ennek az üzleti kapcsolatnak a garanciáját a közös gazdasági érdekeltség jelenti. Ennek érdekében a kecskeméti Neumann János Egyetem 5%-os részesedést kíván vásárolni a Deltaplast Kft.-ben, mely akvizíció tőkeemelésével valósul meg.

A Deltaplast Kft. a kecskeméti kis- és középvállalkozások azon körébe tartozik, amely stabil felépítésével első körös beszállítója a nemzetközi autóipari gyártóknak. Nemzetközi és regionális gazdasági értelemben is kiemelt potenciált jelent a hazai kis- és középvállalkozások ilyen minőségű erősödése. Felsőoktatási szempontból ezek a partnerek elsősorban a valós piaci alapokon szervezett gyakorlati hátteret is biztosíthatják. A mai megállapodás egy olyan együttműködést eredményez, amely feltételrendszerében, valamint hatékonyságát illetően is magasabb szintű munkavégzést tesz lehetővé mindkét fél részére. Ennek az ipari tevékenységnek és párhuzamosan az egyetemi tudásbázis fejlesztésének a leghatékonyabb kontrollja a nyereség alapon működő együttműködés lehet.

A mai megállapodás értelmében a Deltaplast Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem közös célja a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek eredményes megvalósítása versenypiaci szempontok alapán. A piaci fókusz pedig a hazai élelmiszeripari csomagolóanyag, gépjármű és műanyagipar meghatározott területének fejlesztésére koncentrál.

Az új stratégiai megállapodás kiemelt lehetőség a felek szervezetfejlesztésének új szemléletű elindításában is.

Galéria