Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Rendhagyó teadélután Finta Zitával

Rendhagyó teadélután Finta ZitávalFinta Zita volt a vendége a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület Női arcok, női élethelyzetek című teadélutánjának szeptember 28-án. A Pallasz Athéné Egyetem kancellárjával Dr. Kalmár Éva, az egyesület elnökségének tagja beszélgetett. Az eseményt Varga Mónika, a KTV szerkesztő-műsorvezetője moderálta.

„Ha ez egy kvízjáték volna, most azt kérdezném a kedves hallgatóktól, hogy a magyar államalapítás óta hány éve van Magyarországon kancellária. Kérdést ugyan nem tehetek fel, hiszen nem erről szól ez a műsor, de 835 éve van kancelláriánk az országban.” – indította a rendhagyó teadélutánt Kalmár Éva.

Ezek után egy csipetnyi történelmi felvezetést is kaphattunk, a téma adta magát: híres kancellárok a régmúltból. Szóba került Morus Tamás, aki vérpadon végezte, Metternich kancellár, aki, hogy kibékítse a Habsburgokat Napóleonnal, Mária Lujzát ajánlotta Napóleon feleségének. Aztán elérkeztünk a jelenhez is: „Itt ül előttünk egy csinos, fiatal, friss, üde kancellárasszony, akinek sem, vérpad sem házasságközvetítés nem lesz már a feladata.”- mondta Kalmár Éva.

Finta Zita Szegeden végzett közgazdálkodás és közpolitika szakot. Több lépcsőfokot végigjárt: előbb Nagykőrösön dolgozott a helyi polgármesteri hivatalban, majd Budapesten az önkormányzatnál, időközben férjhez ment és férjével együtt visszaköltöztek Kecskemétre. A gyerekek után a kecskeméti önkormányzatnál helyezkedett el, ott 11 évet dolgozott.

A beszélgetésből fény derült rá, hogy Finta Zita karrierje már az első pillanattól kezdve a gazdaságtudományok felé mutatott, noha a család szerepe is jelentős az életében. Bizonyos szinten tudatosan felépített ív ez. 

Mindig érdekelte a közgazdaságtan, annak ellenére, hogy családi példát nem nagyon látott: édesapja fizikai munkásként, édesanyja pedig szociális területen dolgozott. „Tudatosan próbáltam az iskolai végzettségem is úgy alakítani, hogy abból minél többet hasznosíthassak a gyakorlatban. Ez az én döntésem, az én saját utam volt, a szüleim pedig hagyták, hogy végigjárjam. Azt gondolom, ez remek döntés volt a részükről, igyekszem ezt most én is hasonlóan gyakorolni a saját gyerekeim esetében" – árulta el a kancellárasszony.

A család kapcsán több kedves, mókás anekdotát is megismerhetett a közönség, amelyekből kiderült, a kancellárasszony számára nem csak a szakmai előrébbjutás, de a családi élet is igen fontos. Mint elmondta, a gyermekvállalás csak pozitív dolgokat hozott az életébe.

A kancellárasszony azt is kifejtette, a mostani teendői is szorosan kapcsolódnak a közgazdaságtanhoz, noha ezeknek a teendőknek a listája kicsit kibővült. Néhány évvel ezelőtt vezették be a felsőoktatásban ezt az új pozíciót, ezért sokak számára még nem egyértelmű, mi is a feladata egy egyetemi kancellárnak.

„Egyszerűen megfogalmazva, az oktatás halmazán kívül eső teendők tartoznak az én munkakörömhöz.” – mondta Zita. Azt is hozzátette, fontos, hogy mindent az oktatásnak alárendelve végez: az oktatás szolgálórendszere tehát a kancellária. 

Beletartozik a kancellár teendői közé a létesítmény üzemeltetése, a vagyongazdálkodás, a jogi terület, a közbeszerzés, a pályázatok, igen sokrétű feladat tehát. A legfontosabb azonban az egyetem biztonságos gazdálkodásának a megteremtése, valamint ennek felügyelete.

A teadélutánon az is kiderült, hogy, noha még csak néhány hónapja dolgozik az egyetemen, Finta Zita máris úgy érzi, remek csapatba került és nagyon jó fogadtatást kapott a kollégái részéről is. Reméli, még hosszú éveket tölthet az egyetem kapuin belül. "Ha két év múlva megismételjük ezt a beszélgetést, remélem, rengeteg új tapasztalattal szolgálhatok majd és talán néhány újdonsággal is" - mondta zárásképp a Pallasz Athéné Egyetem kancellárja.

Forrás: hiros.hu - 2016. 09. 28.