Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Red Bull MotoBoost: dobogóra tör a Kenji Racing Team

A Neumann János Egyetem csapata harmadszor vesz részt a MotoStudent versenyén.

Kenji Racing Team – a másik magyar csapat, amelyik részt vesz a MotoStundent és a Red Bull közös kihívásán, a Red Bull MotoBooston. A miskolci ME MotoStudent Team Hungaryt már bemutattuk, most következzen a kecskeméti Neumann János Egyetem csapata.
Sárkány Tamás mesél a 2014-ben alakult csapatról, ami már harmadik alkalommal vesz részt a versenymotor építő viadalon, a MotoStudenten, melynek kihívása ezúttal a Red Bull MotoBoost.
„Először egy benzines motort építettünk, 2018-ban pedig egy elektromosat is, amivel olyan sikereket értünk el, hogy most már csak ezzel foglalkozunk. Miénk lett a legkönnyebb motor, viszont sajnos az akkumulátor túlmelegedett, így a pilótának ki kellett állnia a harmadik körben. Mentek vele MotoGP-versenyzők is, egymásnak adogatták gyakorlatilag, és mondták, mennyire jó.”
Most pedig jött a Red Bull MotoBoost lehetősége.
„Nagyon örülünk neki. Ahogy én láttam, itt főleg a formaterv lesz a fontos, amit nekünk egy igen jó hírű magyar tervező, Jakus Tamás készített, ezt szeretnénk is megvalósítani ebben az évben. Az akku hűtésére idén sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk. A futómű marad a tavalyi, mert azt nagyon dicsérték. Plusz fejlesztés lesz még, hogy megemeltük a feszültséget száz voltról százharmincra, nagyobb teljesítményű vezérlőt fogunk használni és a motor kap egy váltót is.”
Aktív csapattagjaik száma 15, de kapnak még segítséget, például egyetemük oktatóitól.
„Viszonylag kevesen vagyunk, így nincs minden feladatkör megosztva. Most főleg gépészmérnökök vannak a csapatban, de például, aki a gazdaságtudományi karról érkezett, az inkább a gazdasági résszel foglalkozik. Vannak lányok is, akik főleg a motor megjelenésével foglalkoznak. Megnehezíti most a dolgunkat, hogy a hallgatók nem jöhetnek be az egyetemre, így videokonferenciák segítségével tudjuk a tervezési folyamatot elvégezni. Április végén lesz egy nagyobb mérföldkő, ekkor kell a motor teljes dokumentációját leadnunk.”
Sárkány Tamás szerint ezen a versenyen rengeteg tudást szedhetnek fel a hallgatók.
„Főleg azoknak szoktam ajánlani, akik nem vesznek részt semmilyen duális képzésben, és szeretnének tapasztalatot meríteni. Ennek a versenynek van gazdasági része, gyártani is kell, menedzselni a csapat működését, megjelenését, marketingjét. Nem mellesleg, ha elérünk valamit, az az önéletrajzban is elég jól néz ki.”
És, hogy mi akarnak elérni?
„Komoly célunk van: azt szeretnénk, hogy a futamon a motorunk dobogós helyen végezzen.”
 
Forrás: www.redbull.com