Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Ötmilliárdos éves költségvetésből gazdálkodik az új egyetem

Interjú Finta Zitával, a Pallasz Athéné Egyetem új kancellárjávalInterjú Finta Zitával, a Pallasz Athéné Egyetem új kancellárjával

A közelmúltban kapta meg a Pallasz Athéné Egyetem kancellári kinevezését Finta Zita. A kecskeméti polgármesteri hivatal korábbi városstratégiai irodavezetőjét az egyetem jelenéről, jövőjéről, lehetőségeiről kérdeztük.

- A Pallasz Athéné Egyetem kancellárjaként hogyan tudja hasznosítani eddigi tapasztalatait és kapcsolatrendszerét az új egyetem gördülékeny működése érdekében? Milyen szinergiák segíthetik munkáját?

- A polgármesteri hivatalban korábban ellátott és a jelenlegi munkaköröm között igen jelentős a feladatok közötti átfedés, hasonlóság. Kancellárként az egyetem működtetéséért vagyok felelős gazdasági, pénzügyi, kontrolling, belső ellenőrzési, jogi és igazgatási, informatikai, vagyongazdálkodási, műszaki-létesítmény használati, üzemeltetési, valamint logisztikai területen. A kialakult kapcsolatrendszer mindehhez természetesen komoly segítséget jelent, hiszen Kecskeméten nagyon sok embert ismerek, számos önkormányzati tulajdonú és egyéb céggel működtem együtt a hivatalban. Olyan előnyök és tapasztalatok ezek, amelyeket kancellári munkámban is szeretnék hasznosítani.

- Az új pozíció milyen új kihívásokat jelent?

- Magával a felsőoktatással kapcsolatos új feladatok és azok minél teljesebb elsajátítása, összességében pedig a felsőoktatási rendszer megismerése valóban új kihívás számomra. Amit viszont ezen belül nem kihívásként, hanem lehetőségként élek meg, az az új munkatársi és szakmai kapcsolatrendszer kiépítése, valamint az a körülmény, hogy egy másik helyszínen – ezzel együtt két városban -, Szolnokon is dolgozom.

- Amikor elkezdte új munkáját, milyen sürgősen megoldandó feladatok várták Önre az intézmény gördülékeny elindítása érdekében? Netán már egy jól előkészített terepre lépett, ahol segítőkész munkatársak várták?

- Az egyetemen egy remekül felkészült és nagyon humánus csapat várt. Nyílván akadnak megoldandó feladatok, de ilyenek mindig is lesznek, ezeknek nincs közük a kancellár személyében történt változáshoz. Új célokat folyamatosan tűzünk ki magunk elé az életünkben, mondhatni szerencsére, mert ezek hasznosak, még akkor is, ha néha átmeneti nehézségeket okoznak. Eddig mindenre találtunk megoldást és ez remélhetőleg előremutató az intézmény számára.

- Az egyetemmé válás első lépései lezajlottak, a két intézmény egyesült, elindult a kecskeméti gazdálkodási és menedzsment alapképzés. Ám még csak az út elején járnak. Milyen munkálatok zajlanak jelenleg és milyen feladatok várnak Önre a jövőben?

- Az integráció kapcsán még át kell alakítanunk a szervezetek működését Kecskeméten és Szolnokon egyaránt. Az ehhez szükséges tapasztalatokat igyekszem most megszerezni, összegyűjteni. Ezek adják az alapot ahhoz, hogy a korábbi két főiskola tevékenységét összehangoljuk, és a létrejött közös szervezet egységes működési alapelvek mentén folytathassa munkáját. Ez a feladat jelenleg elsőbbséget élvez, különösen pénzügyi, gazdasági területen, hiszen Kecskeméten és Szolnokon is minden munkát el kell végezni, és kollégáink semmiféle hátrányba nem kerülhetnek csak azért, mert valamely tevékenység helyileg nem ott zajlik, ahol ők dolgoznak. Ugyanilyen fontos jogi területen is meghatározni, hogy melyik helyszínre milyen feladatot delegálunk, hiszen Szolnokon és Kecskeméten is vannak olyan tevékenységek, amelyek bizonyos munkatársainktól személyes jelenlétet igényelnek. Előfordul, hogy ezek egy része nem napi nyolc órás elfoglaltság, pontosan ezért kell meghatároznunk, hogy mikor, hol és ki látja el az adott feladatot.

Mindenek előtt azonban a hallgatók életében kell egyformán jelen lennünk mindkét városban,

hiszen jelentős feladataink vannak többek között a kollégiumi ellátás és a hallgatói szolgáltatási központ kapcsán.

- Miként zajlik a döntési folyamat egy adott kérdésben, kinek milyen feladatai vannak a tervezésben, döntés előkészítésében és a döntések meghozatalában?

- Az integráció kapcsán az egyik legfontosabb feladatunk, hogy az erőforrásaink felhasználását és elosztását újragondoljuk. Miután a korábbi három kecskeméti karhoz július 1-én csatlakozott a szolnoki, immár négy karra vetítve kell a szempontrendszert kidolgoznunk. Rendkívül felelősségteljes tervezői feladat ez számomra. Közös álláspontra kell jutnunk és közösen kell meghatároznunk az új alapelveket, mely akár több hónapos egyeztetési folyamatot igényelhet, de én nagyon szeretném, ha a 2017-es költségvetési évet már úgy kezdenénk, hogy az új gazdálkodási irányvonal mentén tudjuk meghatározni és összeállítani a jövő évi büdzsét.

- Hogyan alakul az egyetem és a PADMA további kapcsolata, milyen együttműködés szükséges a tervezett fejlesztések megvalósításához?

- A PADMA-tól jelentős összegű támogatásokat kap egyetemünk, ezek több célt is szolgálnak. Elsősorban a hallgatóinkhoz, illetve a gazdálkodás és menedzsment szak beindításához kapcsolódnak. Az integráció egyik jelentős eredménye, hogy immár a PAE minden karán jelen van a PADMA támogatása, hallgatói ösztöndíj formájában. Az alapítvány ezen kívül a beiskolázás előkészítéséért és sikeres megvalósításáért felelős egységünk: a Hallgatói Szolgáltatási Központ munkáját is segíti. Az e területre irányuló plusz források jelentős része olyan marketing tevékenységre fordítódik, melynek célja a hallgatói létszám további növelése és képzési kínálatunk új elemeinek bemutatása, megismertetése. E tevékenység részeként terveink között előkelő helyen szerepel, hogy idén bővítjük a következő beiskolázási kampányunkba bevonandó szakközépiskolák, valamint gimnáziumok számát. Minél szélesebb földrajzi területet, akár az egész országot szeretnénk ily módon lefedni.

- Hogyan változott a költségvetés az egyetemmé válással, új egyetemként hogyan aránylik ez a nagy múltú egyetemek költségvetéséhez?

- Költségvetésünk nagyságát alapvetően a hallgatói létszám határozza meg. Ez alapján a mi büdzsénk jelentős mértékben nőtt, tekintettel az idei tanévben 5.000 fölé emelkedett hallgatói létszámunkra. A 2017-2020. közötti időszakban évente mintegy 4,8-5,2 milliárd forintos költségvetéssel számolunk abban az esetben, ha alaptevékenységünk mellett átlagos nagyságrendű projektek megvalósítására nyílnak lehetőségeink. Természetesen ez a kalkuláció nagyobb volumenű pályázati források elnyerése esetén magában rejti pénzügyileg kiemelkedő, tehát ennél magasabb költségvetésű esztendők lehetőségét is. 

Forrás: hiros.hu -