Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Országos szakmai konferenciára készül Kecskemét - Egyetemünk társrendezésében

Június 15-én és 16-án Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Városi Alapkezelő Zrt. közös szervezésében kétnapos, a kockázati tőkebefektetések aktuális kérdéseivel foglalkozó tudományos konferenciára kerül sor Kecskeméten a Városháza Dísztermében és az Egyetem Izsáki úti Campusán - a nyitó előadást Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét megyei jogú város polgármestere tartja. 

Mint dr. Szívós László PhD. ACCA, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese, a konferencia elnöke elmondta, a tanácskozás aktualitását az adta, hogy a kockázati tőkebefektetések kérdése a modern gazdaság tőkeigényének egyik izgalmas és innovatív finanszírozási megoldásává nőtte ki magát. „Magyarországon 2016-ban összesen 174,5 millió euró összegű kockázati tőke került befektetésre.  Szakértői előrejelzések szerint hazánkban a kockázati tőke piacán az állam egyre meghatározóbb szereplővé fog válni. Az állam szerepvállalásának köszönhetően olyan vállalkozások finanszírozása is megvalósulhat kockázati tőke segítségével, amelyek fejlődése kiemeleten fontos gazdaságpoltikai cél, de ezen vállalkozások tisztán piaci viszonyok között nem vagy csak nehezen jutnának forráshoz. A kockázati tőkebefektetés nem csak pénzügyi kérdés, hanem fontos gazdaságpolitikai, szabályozási, gazdaságszociológiai, régióigazgatási összefüggései is vannak.” A konferenciától a szervezők azt várják, hogy összehozza az elméletet és a gyakorlatot: arra számítanak, hogy a téma iránt érdeklődőket első sorban a „hogyan működik mindez a gyakorlatban” kérdései izgatják. A szervezők ezért arra törekedtünk, hogy a téma szakértőinek „elitjét” hozzák össze egy tartalmas és gondolatébresztő, mindemellett hasznos párbeszédre.

A pénteki, plenáris ülés előadásainak sorát Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét megyei jogú város polgármestere nyitja meg, aki a megyeszékhely innovatív eszközökkel való fejlesztésének kérdéseit, eredményeit tekinti át. Két további előadás is Kecskeméthez kötődik majd: Karsai Tamás, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a Modern Városok Fejlesztési program keretében, összesen 25 milliárd forint visszatérítendő támogatásként a város rendelkezésre bocsátott Kecskemét Fejlődéséért Alap forrásait és feltételrendszerét mutatja be, Balog Ádám, a Magyar Kereskedelmi Bank Zrt. vezérigazgatója pedig bankja önkormányzati finanszírozási megoldásait s az Alappal való együttműködésének lehetőségeit mutatja be. E kérdéskörhöz kapcsolódnak majd Zsemberi Levente, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület elnökének a kockázati tőke gyakorlatát a városfejlesztés összefüggésében bemutató, s dr. Mayer Endre, LL.M. Kecskemét megyei jogú város aljegyzője az önkormányzat és az intézményi tőkebefektetések kapcsolatát tárgyaló előadásai is, Laki Gábor, a Magyar Nemzeti Bank Tőkepiaci és Piacfelügyeleti Igazgatóságának igazgatója pedig a kockázati tőke gyakorlati szabályozásáról beszél.

A tanácskozáson a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatói több témával is szerepelnek majd. Mint dr. Pázmándi Kinga, a Kar dékánja elárulta, dr. Tóth Tamás egyetemi docens, a Kar gazdasági dékánhelyettese a vállalatértékelés és a kockázati tőkebefektetés kapcsolódási kérdéseit, dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, a GTK egyetemi docense a gazdaságpolitika és versenyképesség témakörén belül, az egyetemek szerepét vizsgálja a regionális „innovációs ökoszisztéma” viszonyrendszerében.

A tanácskozás második napja a tematikus és gyakorlatias szekcióké lesz, melynek már az egyetem Izsáki úti Campusa ad otthont. Az első szekció az „Alapkezelők a gyakorlatban” címet viseli. A szekció előadói dr. Boros Áron, az MKB Consulting Kft. ügyvezetője, Csapó Ágnes, az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Török József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. üzletfejlesztési igazgatója és Szabó Krisztina Júlia, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője lesznek. A szekciót Garamvölgyi Balázs, a Városi Alapkezelő Zrt. igazgatója elnökli. A másik szekció – melynek elnöke Pázmándi Kinga lesz - a kockázati tőkebefektetés jogi környezetét vizsgálja. A szekcióban az elmúlt idők magánjogi kodifikációjának egyik vezető alakját, dr. Bodzási Balázst, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárát, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét is köszönthetjük, aki a kockázati tőkebefektetések jogi biztosítékairól beszél majd.” – emelte ki a dékán asszony. „Három másik előadónk – Dr. Glatz Ferenc Henrik ügyvéd, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Civilisztikai Intézetéből érkező Dr. Nagy Barna Krisztina és Dr. Dúl János – a gyakorlatot kiválóan ismerő szakemberek, akik a kérdéskör egy-egy vonzatát tekintik majd át. Szó lesz követeléskezelésről, a kockázati tőkebefektetések és a szindikátusi szerződések kapcsolatáról, de a vagyonkezelés és a kockázati tőke viszonyáról is. Fontos, nagyon aktuális, és nem csak a jogi szakma képviselőit érintő kérdések ezek, melyek minden érintett szereplő elé magas szakmai követelményeket állítanak”

A plenáris és szekció üléseken a rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, a részvétel azonban előzetes regisztrációhoz kötött – erre itt van lehetőség.