Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Nyári egyetem - „1st Hungarian-Norwegian Summer School on Bioactive Substance Research"

Nyári egyetem - „1st Hungarian-Norwegian Summer School on Bioactive Substance ResearchSajtóközlemény

2016. július 11 és 26. napja között megrendezésre került a Szegedi Tudományegyetem, a Pallasz Athéné Egyetem és a Tromso-i Egyetem közös szervezésében a„1st Hungarian-Norwegian Summer School on Bioactive Substance Research" nyári egyetem. Az intenzív program során a hallgatók foglalkoztak a többek között orvosi kémiai kutatásokkal, farmakológiai kutatásokkal, számítógépes kémiai vizsgálatokkal, fotokémiai, valamint kémiai és lézeres optikai vizsgálatokkal.

Az intenzív program célja, hogy betekintést nyújtson a graduális és posztgraduális képzésben tanuló hallgatóknak a legújabb kutatási témákba a vegyészet, a gyógyszerészet és a fizika terén. A kurzus során a hallgatók tapasztalatot szerezhettek a korszerű kémiai kutatások terén, megismerkedhettek a legújabb lézeres kutatási eljárásokkal, illetve a lézertechnológia alkalmazásának lehetőségeivel.

A nyári egyetem színteret teremtett a kutatók és a hallgatók számára ötleteik és tapasztalataik megosztására, amelynek eredményeként új távlatok nyílhatnak meg a kémiai és biológiailag aktív vegyületek számítógépes, fotokémiai és lézeres vizsgálatában, és a partnerek jövőbeni együttműködésének alapjául szolgálhatnak.

A „ 1st Hungarian-Norwegian Summer School on Bioactive Substance Research" című, HU08-0003- M4/1P/2015 azonosító számú projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok révén 60.192 euró támogatásban részesül. Az intenzív programnak a norvég projekt partner, a Tromso-i Egyetem ad otthont.

Az EGT Alapok és a Norvég Alapok révén Izland, Liechtenstein és Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában.

A három ország az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val. A 2009-2014 közötti időszakra az EGT Alapok és a Norvég Alapok támogatási összege 1,79 milliárd euró. A norvég hozzájárulás a teljes összeg 97%-át teszi ki. A támogatásból a nem kormányzati szervezetek, kutatási és felsőoktatási intézmények, valamint a köz-és magánszektor részesülhet a 12 legutóbb csatlakozott EU tagállamban, valamint Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban.

2016.07.01.


További információk a programról az alábbi honlapokon érhetőek el:
www.eeagrants.org | www.egtalap.hu