Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Négy éves a kosárlabda akadémia - Partnerség a Partizan Belgráddal

Hagyományosan színvonalas gálával ünnepelte meg a Mercedes kosárlabda akadémia az immár négyéves fennállását. Elegáns helyszín, prominens vendégek, finom vacsora és igényes műsor jellemezte az eseményt. Ivkovicné Béres Tímea, az akadémia vezetője különleges bejelentést is tett: a Partizan Belgrád nemzetközi hírű klubjával kötöttek együttműködést, amit a rendezvény színpadán jelképesen mezcserével pecsételtek meg a dél-szláv klub sportigazgatójával.

A kecskeméti kosárlabda-utánpótlásnevelés letéteményese négyéves lett. A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akakdémia ezt újfent gálaműsorral ünnepelte meg a Four Points by Sheraton Hotelben, ahol fő támogatóik, a városvezetés, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), névszponzoruk, a Mercedes-gyár, és még számtalan támogató, partner tiszteletét tette a társadalmi, szakmai és üzleti szférából. Meglátogatta a rendezvényt Salacz László országgyűlési képviselő, a városvezetés részéről Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Homoki Tamás alpolgármester és több önkormányzati képviselő is.

Ezután az MKOSZ elnöke, Szolnok polgármestere, Szalai Ferenc lépett a színpadra, aki a sportág népszerűségét jelző érdekes statisztikai adattal kezdte beszédét: a világ 211 országában jegyzik a kosárlabdasportot, a labdarúgás 207 országgal a második helyen áll – mondta. A magyar viszonyokat a nemzetközi poronddal összehasonlítva hangsúlyozta: – Magyarországon azon dolgozunk, hogy utolérjük Európa közepét, néha azt érzem, hogy már majdnem ott vagyunk, néha azt, hogy még van mit tennünk – vélekedett Szalai Ferenc.

Ezzel együtt is kiemelte, hogy
Komoly eredményeket ért el a magyar kosárlabdasport az elmúlt hét évben, köszönhetően például az olyan városoknak, mint Kecskemét, amelyek komolyan vették a sportot, az egészséges életmódot. – Hét éve Magyarországon 24-25 ezer fiatal igazolt sportoló mozgott a kosárlabdasportban, ma ez a szám túllépte a 60 ezret.

Szalai Ferenc komoly eredménynek nevezte, hogy az utánpótlás-nevelésben ma már 13 akadémia dolgozik, auditált formában. – A tömegsport mellett példaképeket is kell nevelnünk, most eljutottunk oda, hogy a női és a férfi kosárlabda-válogatott is Európa-bajnoki döntőbe jutott ki. Negyvenhét éve nem történt ilyen a kosárlabdában – hangsúlyozta az MKOSZ elnöke. Azonnal meg is köszönte ezt Ivkovicné Béres Tímeának, aki a női válogatott csapatvezetője, valamint férjének, Stojan Ivkovicnak, a férfi válogatott edzőjének.

Schvéder Péter, a névadó szponzor nevében mondta el gondolatait, majd a négy éves akadémia vezetője, Ivkovicné szólt a vendégekhez. Elmondta, 2013-ban akkreditálta a kosárlabda szövetség az akadémiát. Hosszú távú stratégiájukban az első legfontosabb lépés a tömegesítés, népszerűsítés volt, ehhez szükségük volt az oktatási intézmények együttműködésére. A kapcsolatteremtés kiválóan sikerült, hiszen már 19 iskolával működnek együtt, a Petőfiben közreműködésükkel még sport-irányultságú osztály is elindult nemrég. A középiskolákkal is jó a kapcsolat, és idén már a Pallasz Athéné egyetemen keresztül beszállnak az egyetemi sportba is. Az utánpótlás-nevelést az U-11-estől az U-18-s korosztályig folytatják, fiú és lány kategóriában egyaránt.

Ma már 22 versenyző csapattal rendelkeznek, és több mint 600 gyermek kosárlabdázik az akadémia égisze alatt.

Az eltelt idő alatt hat iskola tornatermét újították fel, kültéri pályát alakítottak ki a szabadidőközpontban, és belevágtak, várhatóan augusztusban átadják a régi uszodából átalakított kosárlabda-komplexumot.

A következő stratégiai lépést a minőség további javítása irányába tették, szakemberképzéssel, a Testnevelési Egyetemen keresztül a tudományos háttér erősítésével. Erőnléti edzőt, gyógytornászt és sportpszichológust is bekapcsoltak a munkába, valamint társadalmi tanácsadó testületet hoztak létre változatos hivatásokat képviselő neves kecskeméti szakemberekből. A minőség az eszközökre, felszerelésekre is kiterjedt, valamint fejlesztették a nemzetközi kapcsolatokat: a Pannon Ligában szerb-horvát csapatokkal mérhetik össze tudásukat a gyerek, valamint együttműködési megállapodást írtak alá a dél-szláv Yubac kosárlabda-edzőtáborral. – De a legnagyobb lépést ma szeretném bejelenteni önöknek – mondta az akadémia vezetője –, hiszen Európa egyik leghíresebb, legeredményesebb és legelismertebb kosárlabda klubjával, a Partizán Belgráddal szeretnénk egy együttműködést jelképesen kötni itt a színpadon. Azt várjuk tőlük, hogy a szakembereink és a gyermekeink is fejlődhessenek az együttműködés során – mondta.

Az egyezséget a klub sportigazgatójával mezcserével pecsételték meg szimbolikusan, majd Szemereyné Pataki Klaudia polgármester díjakat adott át az akadémia jeles kosárlabdázóinak, képviselőinek, majd Ivkovicné Béres Tímea emlékplakettel ajándékozta meg támogatóikat.

forrás: hiros.hu - http://hiros.hu/kosarlabda/sport/negy-eves-a-kosarlabda-akademia---partnerseg-a-partizan-belgraddal - 2017.04.10