Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

NJE modellváltás

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

Tisztelt Munkatársak! Tisztelt Hallgatók!

 

A Kormány jogszabályban meghatározott feladatkörében eljárva az 1785/2016. (XII. 16.) Korm. határozatában („Fokozatváltás a felsőoktatásban” középtávú szakpolitikai stratégia) kifejezte szándékát és kormányzati támogatását a magyar felsőoktatás korszerűsítésére és megújítására. Ezt követően a Kormány az 1359/2017. (VI. 12.) Korm. határozatában („Fokozatváltás a felsőoktatásban” középtávú szakpolitikai stratégia 2016-2020 évekre vonatkozó cselekvési tervéről) meghatározta a Stratégiában lefektetett célok teljesítéséhez szükséges cselekvés kereteit. Magyarország Kormánya döntése értelmében a Neumann János Egyetem is bekapcsolódik a felsőoktatási fenntartói modellváltás folyamatába.

2020. május 19-én megszületett az a törvény, amelynek értelmében a Neumann János Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása átadásra kerül „A Neumann János Egyetemért Alapítvány” részére, és a jogszabálynak megfelelően 2020. augusztus 1-jével az intézmény államilag elismert, közhasznú, az államháztartáson kívüli szabályrendszerben működő, nem állami (magán) felsőoktatási intézménnyé válik.

Meggyőződésünk, hogy ez az új fenntartói és finanszírozási modell az Egyetem alapvető szakmai, akadémiai autonómiájának megőrzése mellett az intézmény hosszútávú fennmaradását, működési stabilitásának és hatékonyságának, valamint bevételszerzési képességének, szolgáltatási és innovációs tevékenységének bővítését hivatott szolgálni.

A Neumann János Egyetem stratégiai célja, víziója az európai felsőoktatási térben is versenyképes, vállalkozó-szemléletű egyetem megvalósítása, amely erős kutatási-fejlesztési, infrastrukturális és szolgáltatási portfólióval rendelkezik, melyhez az Egyetem és az ipar közötti tudástranszfer fontos feltétele a nagy tapasztalatú ipari, vállalati szakemberek részvétele az egyetemi oktatási és tudományos tevékenységben. A jelenlegi működési modell ehhez nem biztosít megfelelő feltételeket.  Hisszük, hogy olyan működési és szervezeti kereteket kell kialakítani, amelyek felgyorsítják, lerövidítik az innováció és a tudás teremtése, valamint annak piaci értékesítése közötti utat.

A modellváltás koncepciójának kidolgozása során komoly szakmai és pénzügyi elemzések, illetve egyeztetések történtek, a modellváltás tervezése során elkészült egy hosszútávú üzleti terv is. Ennek értelmében az új fenntartói szerkezetben az Egyetem jobban finanszírozhatóvá válik, gazdaságosabban, valamint a piaci, vállalati, megrendelői igényeknek, a vállalkozói szemléletnek megfelelőbben lesz működtethető és üzemeltethető.

Fontos kiemelni, hogy Egyetemünk – a vagyonkezelésében lévő állami tulajdonban lévő ingó és ingatlanvagyon átvétele mellett – a fenntartói modellváltást követően továbbra is számíthat állami forrásokra, az új működési feltételek között pedig az oktatók és munkavállalók számára teljesítményalapú, rugalmas és megemelt bérezéssel kívánjuk vonzóvá tenni intézményünket.

Hangsúlyozni kell, hogy a modellváltás a folyamatban lévő 2020. évi felvételi eljárást és a már felvett hallgatók tanulmányait nem befolyásolja. A felvételiző hallgatóknak a későbbiekben sem kell tartaniuk a képzések fizetőssé válásától, hiszen az állami ösztöndíjas képzési forma mellett megmaradnak a jelenlegi hallgatói juttatások és az ösztöndíjak is. Célunk, hogy további ösztöndíjakkal és támogatásokkal még vonzóbbá tegyük Egyetemünket a felsőoktatásban továbbtanulni szándékozók körében.

Az Egyetem vezetésének határozott célja, hogy a hallgatók és a munkavállalók – a piacképesebb tudás, a stabilabb és kiszámíthatóbb működés, a korszerű és innovatív környezet révén – egyaránt az átalakulás nyertesei legyenek.

Az Országgyűlés döntését követően szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy Egyetemünk közösségét és a közvéleményt is részletesen tájékoztassuk a modellváltással kapcsolatos legfontosabb fejleményekről. Ennek érdekében honlapunkon egy külön tájékoztató felületet alakítottunk ki, ahol a munkavállalóinkat, valamint a leendő és jelenlegi hallgatóinkat érintő legfontosabb kérdésekre próbálunk meg válaszokat adni. Természetesen igényt tartunk az egyetemi polgárok véleményére is, amelyet egy online kérdőív segítségével szeretnénk felmérni, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjuk képviselni közös érdekeinket. A folyamatok során felmerülő kérdések megválaszolására egy új e-mail címet is kialakítottunk (modellvaltas@uni-neumann.hu), amelyre a kérdések mellett várjuk munkatársaink észrevételeit, javaslatait is.

Vezető munkatársaimmal mindent megteszünk annak érdekében, hogy a modellváltás eredményeként – a kecskeméti felsőoktatás hagyományait megőrizve és lehetőségeit kiszélesítve – Egyetemünk hatékony és sikeres intézményként folytassa eddigi munkáját.

 

Kecskemét, 2020. május 20.

 

Dr. Fülöp Tamás, rektor

NJE Modellváltás