Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Minden, amit az idei sorrendmódosításról tudni kell: határidő, szabályok és tanácsok

Már nincs sok idő hátra az idei felvételi időszakból, ezért ismét összefoglaltuk nektek a legfontosabb tudnivalókat a sorrendmódosításról és a jelentkezési helyek visszavonásáról. Mik a legfontosabb dátumok, mire kell figyelni és mikor érdemes változtatni?

Változott a határidő

Mielőtt belekezdenétek, fontos tudni, hogy a jelentkezési sorrendeteken csak egyetlen alakalommal módosíthattok, legkésőbb 2019. július 12-ig.Ilyenkor csak a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén lehet változtatni, vagyis új képzést nem tudtok felvenni a listára. Ez alól kivételnek számít a jelentkezési határidőig megjelölt valamely szak másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának jelentkezési sorrendbe történő felvétele - írja a Felvi.

Mikor érdemes változtatni a sorrenden?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamilyen okból megváltozott a preferencia-sorrendetek. Abban az esetben viszont nem szükséges változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, ugyanis ekkor a sikertelen vizsga miatt egyébként sem nyertek felvételt az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelöltétek meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani akkor, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondoltátok magatokat és egyáltalán nem szeretnétek oda jelentkezni, ezért a lista végére helyeznétek. Ilyen esetben érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választani – ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség.

Mire kell még figyelni?

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére.

Azt sem szabad elfelejtenetek, hogy amennyiben többféle jelentkezési helyet érintő kérelmet is szeretnétek benyújtani – például szeretnétek felvenni a listára a korábban meg nem jelölt finanszírozási formát, valamint sorrendet is módosítanátok –, akkor figyelembe kell vennetek, hogy ezeket egyszerre nem tudjátok megtenni. Egyes kérelmek elbírálásának, feldolgozásának az ideje 24-48 óra. Ezért szükséges a módosításokra vonatkozó kérelmeket időben rögzítenetek.

 

forrás: www.eduline.hu