Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Megjelent Dr. Bernek Ágnes geopolitika témájú új könyve

További információ:  https://www.peterlang.com/view/title/73425

" A közép- és kelet-európai régió geopolitikai szerepkörének értelmezésekor a fő kérdés rendszerint az, hogy hol van a térség, Nyugaton vagy Keleten? De e kérdésfeltevés már nem igazán felel meg a 21. század világának, hanem sokkal inkább a hagyományos történelmi és legfőképpen hidegháborús időszak szemléletmódjához kapcsolódik. A jelenleg formálódó többpólusú világ térségünk számára új geopolitikai lehetőségeket kínál. Fordul a földgömb, s minden előrejelzés szerint a 21. század már nem az európai kontinens, hanem sokkal inkább Ázsia/Eurázsia évszázada lesz.

Milyen geopolitikai szerepköre lesz a közép- és kelet-európai térségnek ezen az új most alakuló eurázsiai kontinensen? Ahhoz, hogy a közép-és kelet-európai országok a jelenleg formálódó eurázsiai kontinens hídtérségévé/kaputérségévé váljanak mindenképpen önálló gazdasági erőtérré kell, hogy alakuljanak. De ez csak akkor lehetséges, ha a térség országai gazdaságilag ténylegesen együttműködnek, s a szinte már állandósuló nyugat-keleti megosztottság helyett létrejön egy észak-déli irányú, infrastrukturális folyosókra épülő új kelet-közép-európai gazdasági erőtér.

Néhány értized múlva arra a kérdésre, hogy hol van a közép- és kelet-európai térség, milyen választ fogunk adni, azt, hogy Európa keleti felén, vagy inkább azt, hogy Eurázsia közepén? E könyv fő célja, hogy hozzájáruljon a közép- és kelet-európai térség hídzóna/kaputérség szerepkörének elméleti és aktuálpolitikai, valamint diplomáciai, kiemelten gazdaságdiplomáciai megalapozásához."

 

Dr. Bernek Ágnes