Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Másik világok, másik világi lények a tündérmesékben

Dr. Bárdos József könyvbemutatója

Dr. Bárdos József ’Másik világok, másik világi lények a tündérmesékben’ című könyvének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők 2017 október 26-án a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karának könyvtárában. A bemutatót Dr. Smuta Attila, a Művészeti Műhely vezetője nyitotta meg.

A szerzővel – akinek egy másik, hasonlóan gyermekirodalmi témájú műve kapcsán már előzőleg is könyvbemutatót szervezett a műhely – most is Dr. Galuska László főiskolai docens beszélgetett.

A tudományos aspektusokat és szubjektív látásmódot, a filozófiát, ugyanakkor a praktikus pedagógusi és szülői nézőpontokat szerencsésen ötvöző beszélgetés a könyv bemutatója kapcsán, s azon túlmutatón még az alábbi témákat, ill. kérdéseket járta körül: Kinek szólnak a mesék? Milyen a gyermekeknek szóló ideális mese? Mi a leglényegesebb különbség mítosz és mese között? Van-e külön mesehős, mítoszhős, ill. mesetér, mítosztér? Benedek Elek munkássága, gyűjtései, átiratai, magyarításai. Milyen a műmese és a népmese viszonya? Milyen a rossz mese? Milyen lehetőségei vannak a meséknek és a mítoszoknak arra, hogy megszólítsák a ma befogadóit?

A könyvbemutató végén, az elhangzottakkal kapcsolatban kérdések és élénk párbeszéd alakult ki a közönség és a szerző, Dr. Bárdos József között.