Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Leendő egyetemisták, figyelem! Így igényelhettek diákigazolványt

Szeptembertől kezditek az első féléveteket az egyetemen? Már csak október 31-ig használhatjátok fel a középiskolás diákigazolványotokat, ezért jobb, ha minél hamarabb megigénylitek az újat. Mutatjuk, hogy mit kell tennetek.

1. NEK adatlap beszerzése

Ahhoz, hogy diákigazolványt igényelhessetek szükségetek lesz egy NEK azonosítóra, amit az okmányirodákban, díjmentesen szerezhettek be. Ehhez kelleni fog a személyigazolványotok és lakcímkártyátok, vagy egyéb érvényes személyazonosító okmányotok (útlevél, jogosítvány) és a lakcímkártyátok. Fontos, hogy nem kell képet vinnetek magatokkal, azt ugyanis helyben készítik el.

2. A folyamat elindítása a tanulmányi rendszeren keresztül

Először is, ellenőriznetek kell az adataitokat a Neptunban. Ha mindent rendben találtatok, akkor elkezdhetitek az igénylést. A Neptun „Ügyintézés” fül alatt a találjátok a „Diákigazolvány igénylés”-t, ahol az „Új felvétel”-re kell kattintanotok. A NEK adatlapon szerepel egy 16karakter hosszúságú NEK azonosító, amit a sorszám mezőbe kell felvinni – mindezt elválasztó jelek nélkül és csupa nagybetűvel.

A legördülő menüből ki kell választanotok az igénylés típusát, vagyis azt, hogy első igénylésről van szó. Ha elvesztettétek a kártyátokat, megsérült a korábbi diákotok, vagy egyéb problémák miatt van szükségetek új igazolványra, azt is itt tudjátok kiválasztani.

Ez alatt, a képzés mezőben az a képzés fog megjelenni, amelyikkel bejelentkeztetek a Neptunba. Amennyiben több képzéssel rendelkeztek, azon a képzésen kezdjétek el az igénylést, amelyikre kérni szeretnétek a diákigazolványt. Képzésváltás a Neptun bal felső sarkában lévő „Képzés” link segítségével lehetséges.

3. Várjátok a diákigazolványt és szükség esetén kérjetek ideiglenes diákot

Ha az igénylésetekkel minden rendben van, akkor már csak várnotok kell, hogy megérkezzen. Általában 30-60 napot kell számolnotok arra, hogy a megadott címre postázzák a kártyát. Amennyiben az nem érkezik meg október 31-ig – eddig tudjátok ugyanis a középiskolai igazolványotokat használni –, akkor a felsőoktatási intézményetekben az ügyintéző ideiglenes diákigazolványt állít ki számotokra, amivel ugyanúgy igénybevehetők a diákkedvezmények, mint a plasztikkártyával.