Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Könyvtári infrastruktúra

Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ négy telephelyen működtet szakkönyvtárakat.  

NJE KIK MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGI SZAKKÖNYVTÁRA

Kecskemét, Izsáki út 10.

KF KIKAz épület adatai

A könyvtárnak otthont adó épület kb. 100 éves, 1945-ig a Magyar Hadsereg tulajdonában volt, majd az MHSZ hasznosította, 1964-től, az intézmény megalapításától nagyelőadó működött itt. Az épülettömb 1973-tól főként tornateremként funkcionált, de a könyvtár is itt kapott helyet. 2009-ben egy uniós és saját forrásból elvégzett teljes körű belső felújítás alkalmával  az átalakított tornaterem és könyvtár egybenyitásával, valamint a galéria létrehozásával  1200 m2-re bővítették az épületet. Az átépítést követően egy minden igényt kielégítő korszerű infotér és könyvtár jött létre.

A könyvtár bővítés utáni nettó alapterülete: 1216 m2

A könyvtár olvasói befogadóképessége: 500-600 fő/nap

Olvasótermi munkahelyek száma: 160 férőhely (54 számítógépes, 46 olvasótermi, 60 pihenőhely)

Mozgáskorlátozottak akadálytalan közlekedése megoldott 

Az épület alaprajza 

Az állomány adatai

A könyvtár jelentős szakirodalommal rendelkezik az anyagismeret, anyagvizsgálat, automatizálás, CAD/CAM, elektronika, gépelemek, gépgyártás-technológia, géprajz, géptan, gumi- és műanyagipar, gyártásszervezés, hegesztés, hőkezelés, képlékenyalakítás, kohászat, mikroelektronika, robotok, számítástechnika, számítógép-architektúra, számítógép hardver, szoftver, számítógépes programok, programnyelv, operációs rendszerek, adatkezelés, számítógépes hálózatok, mesterséges intelligencia, menedzsment, marketing, vállalatgazdaságtan, vállalati pénzügyek, filozófia, fizika, kémia, közgazdaságtan, matematika, mechanika, szociológia, minőségbiztosítás, pszichológia, termékfejlesztés területéről. Emellett az állományban szépirodalmi művek is találhatók. A könyvtár állománya meghaladja a 65 ezer dokumentumot.

A raktár  befogadóképessége 
Polc- vagy állványfolyóméter: 750 folyóméter (tömör),  440 folyóméter (hagyományos)


NJE KIK KERTÉSZETI SZAKKÖNYVTÁRA

Kecskemét, Mészöly Gyula tér 1-3.

KF KIK KERTÉSZETI SZAKKÖNYVTÁRAz épület adatai:

Az épület, amelynek a könyvtár is része, 1972-ben épült. A könyvtári rész 2008-ban teljes körű felújításon esett át. Megtörtént a nyílászárók cseréje és árnyékolása, az elektromos hálózat felújítása, a tűzjelző rendszer kiépítése, amelyet melegburkolat-csere, festés, mázolás követett. Új világítástechnikai eszközöket szereltek fel és az épület külső homlokzatát hőszigetelő burkolattal látták el.

A könyvtár nettó alapterülete: 276,2 m2

A könyvtár olvasói befogadóképessége: 100-150 fő/nap

Olvasótermi munkahelyek száma: 30 férőhely (6 számítógépes és 24 olvasótermi)

Mozgáskorlátozottak akadálytalan közlekedése megoldott. 

Az épület alaprajza

Az állomány adatai

A könyvtár válogatva gyűjti a természettudomány, természetvédelem, környezetvédelem, földtudományok, biológia, botanika, agronómia, környezettudomány, mezőgazdasági üzemtan, talajtan, mezőgazdasági gépek és eszközök, agrotechnika, öntözés, növényi károk, növénybetegségek, növényvédelem, gyümölcs-, szőlő-, zöldség-, dísz-, gyógynövénytermesztés, kertészet, borászat, termékfeldolgozás, kertépítés, vidékfejlesztés szakirodalmát. A könyvtár állománya meghaladja a 20 ezer kötetet.

A raktár befogadóképessége:
Polc- vagy állványfolyóméter: 243 folyóméter


NJE KIK PEDAGÓGIAI SZAKKÖNYVTÁRA

Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

KF-KIK-PEDAGÓGIAI könyvtárAz épület adatai:

Az épület közel száz éve magánháznak épült, a két világháború között a középfokú tanítóképző internátusaként, majd a felsőfokú óvónőképző intézet kollégiumaként működött. 1974-ben alakult át könyvtári célra. Az épületet 2008-ban teljes körűen felújították. A rekonstrukció során az alapterület is bővült.

A könyvtár nettó alapterülete: 450 m²

A könyvtár olvasói befogadóképessége: 200-300 fő/nap

Olvasótermi munkahelyek: 45 férőhely (30 olvasótermi + 15 számítógépes munkahely)

Mozgáskorlátozottak akadálytalan közlekedése megoldott.

Az épület alaprajza

Az állomány adatai

Az állományt reprezentáló legfontosabb tudományterületek a pedagógia és a pszichológia. Ezenkívül jelentős állományegységet képvisel a didaktika, filozófia, kommunikáció, neveléselmélet, szociológia, szociálpszichológia, néprajz, természettudományok, tantárgypedagógia, művészetek: képzőművészet, zene, továbbá a sport, nyelvtudomány, idegen nyelvek: angol, német, francia, olasz nyelv, az irodalomtudomány, történelem, gyermekirodalom, és szépirodalom.

A gyűjteményben megtalálhatók az óvodai és tanítási gyakorlathoz szükséges legfontosabb kézikönyvek, általános iskolai tankönyvek, munkafüzetek, oktatási segédletek.

Az 1945 előtt kiadott dokumentumok gyűjteménye tartalmazza a 19. század második és a 20. század első felének legfontosabb pedagógiai szakkönyveit és időszaki kiadványait. A szakkönyvtár állománya több mint 50 ezer dokumentum.

A raktár befogadóképessége:
Polc- vagy állványfolyóméter: 203 folyóméter 

TOVÁBB A KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT HONLAPJÁRA