Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

KVK - Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar - Kecskemét

1962 óta folyik Kecskeméten felsőfokú kertészeti képzés. 2000-ben a városban működő agrár-felsőoktatási intézmény is része lett az integrált Kecskeméti Főiskolának Kertészeti Főiskolai Kar néven.

A Kertészeti Főiskolai Karon a hagyományos, több évtizedes múltra visszatekintő kertészmérnök alapképzés mellett a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki és a környezetgazdálkodási agrármérnöki alapszakon, valamint kertészmérnöki és vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakon is képeznek korszerű ismeretekkel rendelkező, az európai uniós elvárásoknak is megfelelő felkészültségű szakembereket. A felsőoktatási szakképzésben kertészmérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök és gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki asszisztens szakokat kínál a kar.  A szakirányú továbbképzésben felsőfokú végzettségűek vehetnek részt integrált gyümölcstermesztési, kertészeti termékmenedzser, mezőgazdasági környezetgazdálkodási, szőlőtermesztő és borász, vidékfejlesztő menedzser, zöldfelület-gazdálkodó zöldséghajtató és gombatermesztő szakmérnöki szakokon.

A kar a határon túli magyarság oktatásában is részt vesz, a szlovákiai Révkomáromban levelező munkarendben kertészmérnököket képez.

A Kertészeti Főiskolai Kar hazai és nemzetközi téren is kiterjedt kutatási tevékenységet folytat, elsősorban alkalmazott kutatási témákban. Ezek felölelik a dísznövény-, gyümölcs-, szőlő- és a zöldségtermesztés, a növényvédelem, a gépesítés, az ökonómia, a marketing, a vidékfejlesztés, valamint a környezetvédelem és tápanyag-gazdálkodás és vízutánpótlás területeit. Kutatási eredményként 3 találmány és számtalan újítás jött létre.

A Kertészeti Főiskolai Kar jól működő Szaktanácsadói Központtal rendelkezik, amely szaktanácsadást nyújt kertészeti, forgalmazási, szervezési, marketing, pénzügyi gazdálkodási, adózási témákban egyéni és társas vállalkozásoknak, gazdálkodóknak és intézményeknek. Rendszeresen szerveznek szakmai bemutatókat, kiállításokat, tanácskozásokat az érdeklődők számára. A kar akkreditált Talaj- és Növényvizsgáló Laboratóriumának szolgáltatásait, többek között a talaj- és növényminták bevizsgálását, rendszeresen mintegy háromezer gazdálkodó veszi igénybe.

Az oktató-kutató munkát és a szaktanácsadási tevékenységet segíti a korszerűen felszerelt laboratóriumokkal rendelkező Környezettudományi Intézet, valamint a város határában található a 270 hektáros tangazdaság. A kar campusán bemutatókert, növényházak, fóliás termesztő-berendezések és egy feldolgozó tanüzem állnak rendelkezésre a színvonalas gyakorlati képzéshez.

A kar campusán könyvtár, számítógépes terem, sportcsarnok, edzőberendezések és szabadtéri sportpályák szolgálják a hallgatók felkészülését, kikapcsolódását. 

A kar honlapja