Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Kecskeméten alakíthatják ki a Magyar Lovas Tudásközpontot

Megkapta a Hírös Lovarda használati jogát a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara. A lovardát az eddigi tulajdonos és a létesítmény építője B. Tóth Ferenc ajánlotta fel az államnak, amely a lovarda vagyonkezelését az egyetemet fenntartó alapítványnak adta át. A közös cél egy országos Magyar Lovas Tudásközpont kialakítása Kecskeméten.

Kecskemét válhat a lovasoktatás, a lovas hagyományok továbbadásának központjává. A Hírös Lovarda építője és eddigi tulajdonosa, B. Tóth Ferenc ajánlotta fel az államnak a létesítményt akkor, amikor meghallotta, hogy az állam egy tudásközpont kialakítását szeretné megvalósítani.

- Úgy voltam vele, ha én tudok segíteni az országomnak, a hazámnak, az egy óriási nagy dolog. Egy évben 800 ezer gyerek tanítása óriási értéket fog jelenteni a társadalom építésében - indokolta döntését B. Tóth Ferenc.

A most már magyar állam tulajdonában lévő lovardát a kormány a Neumann János Egyetemért Alapítványnak adta át vagyonkezelésbe, a használati jogot pedig a Kertészeti- és Vidékfejlesztési Kar tangazdasága kapta meg. Első lépésként az egyetem, ahogyan a járványhelyzet engedi, újra beindítja a gyermekek lovasoktatását abban a formában, ahogyan eddig működött.

- Kedden az itt dolgozó teljes létszámot átvette az egyetem, ők most már a tangazdaság alkalmazottai. Mindenkivel leültem a héten úgy gondolom, hogy mindenkivel megtaláltam a hangot. Etetjük a lovakat, rendben tartjuk a környezetet és készülünk arra az időre, amikor el tudjuk kezdeni a szolgáltatást a telepen - nyilatkozta a KTV-nek Palkovics András, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar dékánja.

A gyermekek lovagoltatásán túl egy régi tervet szeretnének megvalósítani, egy országos Magyar Lovas Tudásközpont kialakításán dolgoznak a szakemberek.

- Még tárgyalásokat folytatunk a kormánnyal arról, hogy ezt milyen forrássokkal tudják segíteni, hisz ennek komoly költsége van. Nem olcsó sok lovat tartani, sok edzővel, sok oktatóval. Ez egy nagyon szép vállalás, amit az iskola alapvetően küldetésének érez, de ehhez szeretnénk valamilyen támogatást szerezni, akkor indulhatunk el gőzerővel - mondta Palkovics András.

A Magyar Lovas Tudásközpont a nemzeti lovasöntudat erősítését, a lovashagyományok felelevenítését fogja szolgálnia. Mindemellett a gyermekek fejlődésén is sokat segíthetnek majd a terápiás állatok.