Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Ismét teltházas volt a Hírös Szabadegyetem előadása

A Neumann János Egyetem és a kecskeméti önkormányzat együttműködésben megvalósuló Hírös Szabadegyetem című előadássorozat sikerét mutatja, hogy minden alkalommal teltházas. Így volt ez szerda este is, amikor dr. Vojnich Viktor egyetemi adjunktus tartott előadást a „Gyógynövények sokoldalú haszna és felhasználása” címmel.

Az érdeklődők megismerkedhettek a mesterséges intelligencia múltjával és jelenével dr. Pintér István, főiskolai tanár előadásában, dr. habil. Kozmács István, főiskolai tanár a nyelvrokonságról tartott előadást, dr. Homoki Tamás alpolgármester pedig a kecskeméti városmarketinget mutatta be az érdeklődőknek.

A Hírös Szabadegyetem legújabb, szerdán megrendezett eseménye, ugyanúgy teltházas volt, mit az őszi félév első három előadása.  Nem is csoda, hiszen dr. Vojnich Viktor egyetemi adjunktus sokakat érdeklő témával várta őket. A cím igazán nem árult zsákbamacskát: „Gyógynövények sokoldalú haszna és felhasználása”. Márpedig a gyógynövények és hatásuk mindenkit foglalkoztat, aki egészségesen próbál élni a mai világban.

Az előadó először magukról a gyógynövényekről beszélt, és azokról a tudósokról, akik a gyógynövények felfedezésével és rendszerezésével foglalkoztak, megalapozva a ma élő tudásanyagot, megkönnyítve a ma emberének, legyen az orvos, gyógyszerész, tudós, vagy felhasználó.

Előadásának gerincét két gyógynövény, az Indiai dohány (Lobelia Inflata L.) és a Görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.) adta. Előbbi tüdőproblémák, köhögés, fertőzések, asztma esetén hatékony, segít oldani a felső légúti görcsöket, illetve segít fellazítani a letapadt váladékot. De nagyon erős hatású növény, használata előtt mindenképp egyeztetni kell szakemberrel. A  görögszéna fogyasztása kedvezően hat a szoptató kismamák tejelválasztására, anti-diabetikus és koleszterinszint csökkentő hatását klinikai vizsgálatok igazolják, hatékony a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, az inzulinszint szabályozásában.

A Hebrew Egyetemen (Izrael, 1998) végzett klinikai vizsgálatok megállapították, hogy a rendszeres fogyasztása 18-26%-kal csökkentette a koleszterin szintet, ezért jelentős szerepe van az érelmeszesedés és koronaér szűkület kialakulásának megelőzésében. Emellett hatásos a vérszegénység, az ásványianyag-hiány kiegészítő gyógyítására. Emellett ásványi anyagok és egyéb összetevői jelentős szerepet játszanak a csontritkulás (osteoporosis) kialakulásának megelőzésében, fito-ösztrogénjei fokozzák a nemi hormonok termelését.

Számtalan gyógynövény áll tehát rendelkezésünkre, hogy ne kelljen minden esetben gyógyszert szednünk, ha valami nincs rendben a szervezetünkkel (vagy ha tudatosan akarunk megelőzni betegségeket), de azt mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a szakirodalom és a szakértők nélkül nem ildomos kipróbálni egyiket sem.

A Hírös Szabadegyetem még két előadással várja az érdeklődőket az őszi félévben:

2018. november 21-én 16.30-kor dr. Tanács János, egyetemi docens, tanszékvezető (NJE GTK) „A Challenger-katasztrófa kommunikációs tanulságai” címmel tart izgalmas előadást,

2018. december 5. 16.30-kor pwdig dr. Szatmári Zoltán, főiskolai tanár, sportközpont vezető beszél a testedzésről („Tények és tévhitek a testedzésben”).

Forrás: www.hiros.hu

GALERIA