Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Indul a "Hírös Szabadegyetem" II. féléve

A Neumann János Egyetem

Kecskemét Megyei Jogú Várossal együttműködésben

2018. év őszén folytatja a „Hírös Szabadegyetem” előadássorozatot

 

 

 

A Neumann János Egyetem 2018 őszén is folytatja „Hírös Szabadegyetem” címmel elindított előadássorozatát. Finta Zita a Neumann János Egyetem kancellárja, Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Fülöp Tamás a Pedagógusképző Kar dékánja szeptember 20-án sajtótájékoztatót tartott  a programsorozattal kapcsolatban.

 

 

 "Egyetemünk fontos feladatának tekinti a társadalmi felelősségvállalás és a tudásmegosztás jegyében a tudományok népszerűsítését, a tudományos eredmények megismertetését, ezért a Hírös Szabadegyetem esetében – Kecskemét várossal együttműködve – kiemelt szempont a tudományközvetítés, a tudományos ismeretterjesztés, amely az egyetem egyik társadalmi missziója is." - mondta beszédében Finta Zita kancellár.

 

 

 

 

  

 

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szintén kiemelt fontosságúnak tartja a város és az Egyetem szoros együttműködését, melynek egyik eredménye a többszáz főt vonzó előadássorozat első féléve is, tudtuk meg beszédéből. 

A felszólalók mindannyian elmondták, hasonló érdeklődésre számítanak a második féléves programok során is, a sajtótájékoztatóra ellátogató érdeklődők Dr. Fülöp Tamás dékántól már hallhattak is a soron következő előadásokról.

 

 

 

 

 

Az Egyetem hivatásának tekinti, hogy tudományos, kutatási eredményeit minél szélesebb társadalmi rétegekkel, közérthető formában megossza, és az egyetemnek otthont adó településen, a társadalmi felelősségvállalás és a tudománynépszerűsítés, a tudományos ismeretterjesztés jegyében meghatározó szerepet vállaljon. A több tudományterületet is érintő, érdekes és aktuális témákat feldolgozó előadások – a nemzedékek közötti kapcsolatok erősítése érdekében – az idősebb és fiatalabb generációk számára is hasznos, értékes információkkal szolgálnak.

A „Hírös Szabadegyetem” – kötetlenebb formában, de „hivatalos” keretek között – hiteles módon, naprakész, praktikus és gyakorlatias ismereteket kíván közvetíteni az érdeklődők felé. A „képzés” a „hallgatók” számára 2018 őszén is ingyenes formában, féléves menetrend szerint zajlik. Az előadásokat az adott témakörben elismert szakemberek tartják. A féléves kurzus sikeres elvégzéséről az Egyetem – hasonlóan az előző félévhez – „elismerő oklevelet” állít ki. Az előadásokról videofelvétel készül, amelyet az érdeklődők a Kecskeméti Televízió honlapján később is megtekinthetnek.

Az előadásokra szerdai napokon 16.30-tól kerül sor, a Városháza felújítása miatt ebben a félévben új helyszínen, a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar Dísztermében (Kaszap utca 6-14. II. emelet).

 

Az előadások videóanyagai az előző félévhez hasonlóan ismét elérhetőek lesznek a Kecskeméti Televízió honlapján.

 2018. év őszi előadások programterve

2018. szeptember 26. 16.00-16.30: Beiratkozás, regisztráció

  1. 2018. szeptember 26. 16.30: Dr. Pintér István, főiskolai tanár (NJE GAMF MIK): „A mesterséges intelligencia múltja és jelene”
  2. 2018. október 10. 16.30: Dr. habil. Kozmács István, főiskolai tanár (NJE PK): „Nyelvrokonság – nyelv, rokonság – őstörténet”
  3. 2018. október 24. 16.30: Dr. Homoki Tamás, alpolgármester (Kecskemét Megyei Jogú Város): „Városmarketing Kecskeméten. Miért és hogyan?”
  4. 2018. november 7. 16.30: Dr. Vojnich Viktor, egyetemi adjunktus (NJE KVK): „Gyógynövények sokoldalú haszna és felhasználása”
  5. 2018. november 21. 16.30: Dr. Tanács János, egyetemi docens, tanszékvezető (NJE GTK): „A Challenger-katasztrófa kommunikációs tanulságai”
  6. 2018. december 5. 16.30: Dr. Szatmári Zoltán, főiskolai tanár, sportközpont vezető (NJE PK): „Tények és tévhitek a testedzésben”