Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

III. Szemmozgáskutatás konferencia

Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Steklács János a Pallasz Athéné Egyetem Pedagógusképző Karának dékánja nyitotta meg a III. Szemmozgáskutatás konferenciát 2017. június 1-jén. Mák Kornél kiemelte, hogy a szemmozgás kutatása olyan forradalmi tudományterület, amely számos eredményt hozhat az oktatásban is.

A Pedagógusképző Kar Szemmozgás-, Olvasás- és Oktatásmódszertani Kutatóműhelyének és a Tobii Technology cégnek a közös rendezvényére hazai kutatók és a téma iránt érdeklődők kaptak meghívást. A konferenciasorozat egyes eseményein a kutatók mindig új eredményeket publikáltak, ami jól mutatja, hogy a szemmozgás kutatási területének még mindig rengeteg felderítetlen ága van.

Az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődés figyelhető meg az eye tracking, vagyis a szemmozgás műszeres vizsgálata területén. A felhasználási lehetőségek folyamatosan bővülnek, ezért az élet egyre több területén alkalmazzák ezeket az eszközöket. Az új vizsgálati technológia például lehetővé teszi, hogy alaposabban megismerjük a kognitív képességek kialakulásának folyamatát, és ennek ismeretében meghatározzák fejlesztésük irányát. A szemmozgás kutatás segítheti a távoktatást, a sportkutatást, a zeneoktatást, vagy akár a távmunka megszervezését is. A terület kutatása forradalmi újításokat hozhat továbbá az egészségügyben, ahol nem csak a diagnosztikai eszközök fejlesztésében, hanem orvostanhallgatók oktatásában is szerepet kaphat.

Az előadók ezen kívül beszámoltak a szemmozgások idegrendszeri alapjairól, a szemkamerás kísérletekről, a hangulat szemmozgást befolyásoló hatásáról. A résztvevők megismerkedhettek azokkal a statisztikai módszerekkel, amelyek a szemkamera kutatások vizsgálati eredményeinek értékelésében használhatóak, és találkozhattak az elektromos érzékszervek gyakorlati alkalmazásával is.