Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Hatalmas sikerek: Muhi Kristóf és Solymosi Anita, a Sci-ndikátor verseny dobogóján

Muhi Kristóf mérnökinformatikus hallgatónk nyerte meg a 2017-es SCI-ndikátor fődíját! A Rubik-kocka kapcsán komoly hiányosságra figyelt fel. A vakok és gyengénlátóknak készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobil applikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével. Az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak embereknek akadálymentesíteni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is. Erről győzte meg a szakember tegnap este a zsűrit, a jelenleg teszt fázisban működő applikáció nyilvános bemutatójával.

Kristóf a Pallasz Athéné Egyetem 2. évfolyamos mérnökinformatikus hallgatója, valamint a duális képzés keretein belül a pesti Andrews IT Engineering cég hallgatója is. Elmondása szerint 14 éves kora óta foglalkoztatja a Rubik-kocka és még régebb óta a programozás. „A kettőt összekötve gondoltam egyet, és elkészítettem egy olyan applikációt mellyel a vakok is ki tudják rakni a Rubik-kockát.” – árulta el tehetséges hallgatónk.

A SCI-ndikátor döntőjébe jutott fiatalok március 30-án az Állatkert Csillagterében mutatták be, hogy mire jutottak az elmúlt hetekben filmes- és kommunikációs szakemberek segítségével.

Muhi Kristóf, az Év SCI-ndikátora a verseny fővédnökének, Bogyay Katalin ENSZ-nagykövetnek meghívására részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szervez Magyarország Állandó ENSZ Képviselete. Az áprilisi jordán-magyar esemény a tudomány a béke építésében játszott szerepét mutatja be, valamint üzeneteket fogalmaz meg a soron következő Tudományos Világfórum előkészítéséhez.

A második helyezett Takács Ádám fizikus lett, akinek területe a világunkat felépítő részecskék keletkezésének megértése, a harmadik pedig Solymosi Anita, szintén a Pallasz Athéné Egyetem hallgatója, gépészmérnök szakon, aki kutatócsoportjával egy alumínium-hab vázas motort fejlesztett ki. Az Anitáról készült cikk az alábbi linken található:

http://www.uni-pae.hu/eredmenyes-hallgatoink-a-sci-ndikator-verseny-dontose-solymosi-anita