Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Három kutató munkáját támogatja a PADMA

Három kutató munkáját támogatja a PADMAElkezdődött az első tanév a Pallasz Athéné Egyetemen. Elindult a gazdálkodási képzés, itt vannak az első elsőévesek, hogy az új intézményben mélyítsék el tudásukat. De nem csak ők érkeznek Kecskemétre, hanem a külföldi kutatók is. A közös bennük, hogy mindegyikük tudományos munkáját segíti a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány. Az egyetemről, az új karról, az intézmény, az alapítvány kapcsolatáról és a vendégkutatók élményeiről beszélgettünk.

 

Berács József professzor

Berács József professzor- Amit a célul tűztünk ki egy évvel ezelőtt, amikor meghirdettük a Gazdálkodási és Menedzsment Szakot, sikerült megvalósítani. Hatvanhárom nappali, és huszonkét levelezős hallgató kezdi meg tanulmányait a 2016-17-es tanévben. Az országban huszonhat helyen van már  gazdálkodási és menedzsment képzés, és büszkén mondhatjuk, hogy ezzel a hallgatói létszámmal a  hetedik helyen vagyunk a nappali képzési létszámot tekintve. A hallgatók eredményei a felvételi pontszámokban nyilvánulnak meg. Büszkék vagyunk arra, hogy két hallgatónk van a nappali képzésben, akik állami támogatásban részesülnek, mert elérték az előírt 448 pontos ösztöndíj határt. A többi hallgató fele a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány jóvoltából ösztöndíjban részesül azáltal, hogy teljesítette az általunk korábban meghatározott 350 pontos felvételit.

Berács József elmondta, a PADMA támogatásának köszönhetően egy táborral indul a képzés, ugyanis kiemelten szeretnének foglalkozni a tehetségekkel. Mindenki, aki hátrányos helyzetből indul, és alacsonyabb, határ közeli pontszámmal érkezik az egyetemre, azokat szeretnék felzárkóztató programokkal olyan úton elindítani, amitől sikeresek lehetnek. Ezen az úton egy nagyon gyakorlatorientált, de a tudományos kutatásokra is fogékony hallgatói kört kívánnak kialakítani, és útjára bocsátani. Olyanokat, akik nyelvet tanulnak, és ennek köszönhetően nemzetközi mobilitásra is alkalmasak.

- Ehhez pedig kapcsolatok kellenek a világból. Képzésünk programjába négy nagy nemzeti irányt határoztunk meg. Németország, Egyesült Államok, Vietnám. A negyedik pedig, ami a küldetésünk:  a Kárpát-medencei képzésben is szeretnénk sajátos és különleges szerepet betölteni, hiszen a PADMA egyik célja is ez. Ennek részeként stratégiai partnerünk a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Erdélyből. Ebből az intézményből kívánunk kutatókat meghívni. Jelenleg három kutatót köszönthetünk Kecskeméten. Ők már részben itteni kollégákkal dolgoznak együtt, részben pedig potenciális jelöltek arra, hogy a jövőben vendégoktatóként is visszatérjenek Kecskemétre – mondta a professzor.

Felföldi-Szűcs Nóra, tudományos munkatárs, a gazdálkodás-menedzsment szak oktatási felelőse 

Felföldi-Szűcs Nóra, tudományos munkatárs, a gazdálkodás-menedzsment szak oktatási felelőse - Amíg hallgatóink a felvételire készültek, addig mi is sok előkészítő munkát végeztünk. Három dologgal várjuk a Gazdálkodási és Menedzsment Szak elsőéves hallgatóit. Az első, egy orientációs tábor, a program stratégiai részeként. A lakiteleki táborban napközben szakmai programok lesznek, nyelvi szintfelmérők és szakmai beszélgetések. Szeretnénk bemutatni, hogy milyen játékos formában tudnak ismereteket elsajátítani a hallgatók. A részvétel a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatásának köszönhetően ingyenes (ezáltal pedig kötelező) az elsőéves nappali tagozatosok számára.

A második pillér, mely az elsőéveseket segíti, a Talentum Program. Dr. Felföldi-Szűcs Nóra elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy ebben a tanévben az új szak hallgatói közül is bekerül tizenöt fő (a hallgatók negyede) a tehetséggondozó programba.  Az előző évben már megvalósult program tapasztalatai közé tartozik, hogy azok a diákok, akik bizalmi kapcsolatot alakítanak ki a tanárokkal, akiknek szoros a kapcsolathálója egymással, és van kihez fordulni, ha problémájuk van a tanulásban, sokkal kevésbé morzsolódnak le.. Ezt szeretnék már az első tanítási hétre legalább részben megalapozni az orientációs táborban. Céljuk ugyanis, hogy a hallgatóik 90%-a diplomához jusson három és fél év múlva.

A harmadik nagy cél a nemzetköziség, mely az idegen nyelv megfelelő szintű elsajátításával és használatával jár. Három lépcsőben szeretnék erre felkészíteni a hallgatókat. Az első egy extra félév általános nyelvtanulás, ami nincs benne a tantervben, angol vagy német nyelven. A cél, hogy egy szintre hozzák a hallgatókat, akik ezután képesek lesznek arra, hogy a tavaszi félévben elkezdődő kötelező szakmai nyelvvel könnyebben boldoguljanak. A folyamat vége, amikor a szakmai nyelv tanulásával párhuzamosan minden egyes félévben felkínálnak egy idegen nyelven hallgatható tantárgyat.

- Amikor ezen a három lépcsőn átmennek a hallgatók, azt reméljük, hogy bátran tudnak jelentkezni egy-egy külföldi részfélévre, és teljesül az a cél, hogy mire diplomát szereznek, elmondhassuk, hogy minden negyedik hallgatónk volt külföldön – mondta Dr. Felföldi-Szűcs Nóra.

A PADMA kutatási ösztöndíja lehetővé teszi az intenzív együttműködést, melynek köszönhetően a világ bármely részén dolgozó kutatók bekapcsolódhatnak az egyetemi programba. A pályázat részeként z,r egytől négy hétig terjedő időszakban a helyszínen, Kecskeméten is kutatnak. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem három PhD fokozattal rendelkező oktatója is ennek köszönhetően folytat kutatást a Pallasz Athéné Egyetemen.

Alt Mónika Anetta egyetemi docens

Alt Mónika Anetta egyetemi docensKét kutatási területtel foglalkozik. A kiskereskedelemmel és a reklámmal. Kifejezetten a reklámüzenetek, a banki reklámok üzeneteit kutatja 2014 óta.

- A PADMA ösztöndíja nagy mértékben lendíti előre a kutatást. Egyrészt szakmailag, másrészt anyagilag is segít. Harmadik alkalommal járok Kecskeméten. Már az első alkalommal is nagyon tetszett a város. Bárkivel, akivel eddig kapcsolatba léptem, nagyon nyitott és segítőkész volt. Nagyon kellemes élmény reggel átsétálni a főtéren, és elvinni a lányomat az iskolába. Elhoztam ugyanis magammal, mert fontosnak tartom, hogy ne csak én teremtsek kapcsolatot, hanem ő is megismerje ezt a világot. A kutatás mellett szeretnénk kikapcsolódni is. Ez egyik a sport, illetve a rajzfilmstúdió meglátogatása, de várjuk az ajánlatokat, mert minden napra be szeretnénk iktatni valami érdekességet.

 

Seer László adjunktus

Seer László adjunktusSzakterülete a digitális marketing és a különböző technológiai innovációk marketingje. A vállalati szférából érkezett, 2010 óta dolgozik az egyetemen. Kutatási területe a marketing, számítógépvezérelt környezetben.

- Néhány napja vagyok itt, de már most elmondhatom, hogy rengeteget haladtam. Az egyetem műszaki profilja nagyon erős. Egyrészt itteni kollégákkal szeretnék ismerkedni, másrészt az infrastruktúrát szeretném igénybe venni. A könyvtár, a különböző adatbázisokhoz való hozzáférés, illetve olyan dolgok, amelyek Kecskeméten már jelen vannak valamilyen szinten. Mint például okos várossá válás egyes, már látható lépései. Ezelőtt egyszer jártam itt, kilenc éves koromban, és csak arra emlékeztem, hogy a főtéren van egy cifra épület. De hétvégén már felfedeztem a várost, és kellemes a benyomásom. Nagyon nyugalmas, az emberek nagyon kedvesek.

 

Székely Imre tanársegéd

Székely Imre tanársegédTerülete a pénzügy, közgazdaságtan. Doktoriján belül az európai monetáris integráció kérdéseit, annak romániai aspektusait kutatja.

- Komoly szakmai tapasztalatokat jelent nekem az, hogy a PADMA segítségének köszönhetően konzulensemmel, Ábel Istvánnal együtt dolgozhatok. Ő a Pallasz Athéné Egyetem óraadó tanára, valamint a Magyar Nemzeti Bank vezető kutatója. Az ő szakmai tapasztalata sokat segít. Számomra nagy élmény látni azt a dinamikus fejlődést, ami itt Kecskeméten zajlik. Én is tízéves lányommal érkeztem, mint Mónika lánya, és ő is a Református Általános Iskolába jár ittlétünk alatt. Nagy öröm látni, hogy milyen segítőkészek és rugalmasak az emberek, hihetetlenül gyorsan reagáltak az iskola részéről is. Amikor körvonalazódott az ösztöndíj lehetősége, nyáron egy napra eljöttünk a családommal, és lenyűgözött bennünket a főtér és a környéke. Egy gyerekprogramon is részt vettünk a Szórakaténusz Játékmúzeumban. A gyerekeknek is hihetetlen élményt jelentett az, hogy ilyen lehetőségek vannak itt Kecskeméten.

forrás: hiros.hu


Pályázatok

EFOP-3.6.1-16-2016-00014

EFOP-3.6.1-16-2016-00014

EFOP-3.6.1-16-2016-00006

EFOP-3.6.1-16-2016-00006

Campus Mundi

 

Campus Mundi

GINOP-2.3.3-15-2016-00041

 

GINOP-2.3.3-15-2016-00041

EFOP-3.4.4.-16-2017-00018

 

EFOP-3.4.4.-16-2017-00018

EFOP-3.4.3-16-2016-00002

 EFOP-3.4.3-16-2016-00002

GINOP-2.2.1-15-2016-00024

EFOP-3.2.5-17-2017-00045

EFOP-3.6.2-16-2017-00012

EFOP-3.4.6.-VEKOP-17-2017-00002

EDU-LAB-DTP1-1-115-4.1

EFOP-3.6.2-16-2017-00016