Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Harminckettedik alkalommal rendezték meg a Numizmatikai Hírös Napot

Pénzérmék, kitüntetések, jelvények tömkelegét találhatták meg ma az érdeklődők a Neumann János Egyetem sportcsarnokában. Harminckettedik alkalommal rendezték meg ugyanis a Numizmatikai Hírös Napot Kecskeméten, melyet idén az éremgyűjtők 48. Vándorgyűlésével kötöttek össze.

Száz gyűjtő több tízezer kincsét nézegethették, válogathatták ma az érdeklődők a Neumann János Egyetem sportcsarnokában. Harminckettedik alkalommal rendezték meg városunkban a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportja a Numizmatikai Hírös Napot.

Nem csupán a hírös városban közkedvelt a már hagyománnyá vált rendezvény: az ország egész területéről Nyíregyházáról, Győrből, de még a határon túlról, Szabadkáról is érkeztek gyűjtők erre a hétvégére.

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportja még az 1960-as években alakult, a tagok fejéből pattant ki az ötlet, miszerint össze kellene fogni a numizmatika (vagyis az éremgyűjtés) kedvelőit, hogy a közös rendezvények által találkozhassanak egymással, esetleg csereberélhessék kincseiket.

A rendezvényen meg volt határozva, melyek azok a cseretárgyak, amelyek a gyűjtők asztalaira kerülhettek és melyek azok, amelyeket tilos volt kipakolni. Engedélyezettek voltak a numizmatikai anyagok (érmek, plakettek, fém-és papírpénzek, kitüntetések, bárcák és jelvények), filatéliai anyagok (bélyegek, képeslapok, telefonkártyák), de kitüntetésekkel, egyenruhákkal és tartozékaikkal, órákkal és az említett tárgyakhoz kapcsolódó irodalommal is találkozhattunk. 

Nem képezhettek cseretárgyat ásatási-, és régészleletek, festmények, porcelánok, üvegek, szeszes italok, de még csokoládék sem.

A különlegességek között akadtak egészen ritka darabok is.

A Numizmatikai Hírös Naphoz idén bekapcsolódott az éremgyűjtők 48. Vándorgyűjtése, ezáltal két naposra bővült a program. A különböző települések éremgyűjtő csoportjai ma a bugaci aranymonostori ásatások kincseit tekinthették meg, holnap pedig egy kecskeméti városnézésen vehetnek részt.

 

 

 

forrás: hiros.hu