Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

GULAG konferencia diákoknak

GULAG konferencia diákoknakA GULÁG Emlékév alkalmából két napos ifjúsági konferencia kezdődött ma Kecskeméten. A rendezvénysorozat keretében túlélők, történészek előadásait hallgathatják meg az érdeklődök. A konferencia első napján mutatták be annak a történelmi emlékversenynek a pályamunkáit is, amelyre középiskolás csapatok jelentkezhettek. 

A Kecskeméti Katona József Múzeum a „Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének” keretében – a GULÁG Emlékbizottság támogatásával –  két napos, nemzetközi diákkonferenciát és workshop-ot rendez Kecskeméten. A rendezvény helyszíne a Pallasz Athéné Egyetem. Dr. Ailer Piroska, rektor, köszöntőjében az akkori eseményeket idézte fel.

"Az önmagát felszabadítónak nevező vörös hadsereg, az általa elfoglalt területeken százezrek, milliók számára nem a régen várt békét, a diktatúráktól mentes szabadságot, hanem a szülőföldről való elűzést, elhurcolást, a kényszermunka a rabság és a megalázottság időszakát hozta el.

Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója szerint az emlékév eseményei régi adósságot törlesztenek hazánkban: "Én azt gondolom, hogy ezek olyan kiemelt sarokpontjai történelmi örökségünknek, amelyek azért azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy hosszú-hosszú évtizedeken keresztül nem kapták meg azt a figyelmet, amit megérdemeltek és hát van mit bepótolni.”

A konferencia keretében mutatták be annak a Bács - megyei történelmi emlékversenynek a pályamunkáit, amelyre középiskolás csapatok jelentkezhettek. A fiatoknak esszé, illetve képzőművészeti alkotás formájában kellett feldolgozniuk a vészkorszak általuk fontosnak tartott eseményeit.

„ Azt gondolom, hogy a Gulag emlékév ilyen szinten elérte a célját.  A középiskolás korosztály föltudta ezeket a történéseket úgy dolgozni, hogy egyes személyeknek, a csapatoknak például önálló képük alakult ki az egész korszakról.” - mondta Hajagos Csaba történész, muzeológus.

A fiatalok összesen 45 alkotást küldtek be. Esszé kategóriában a Kecskeméti Református Gimnázium csapata lett a legjobb. A képzőművészeti alkotások legjobbja pedig egy bajai középiskola kisfilmje lett, amely az 1945-ben elhurcolt személyek sorsát, érzéseit igyekezett bemutatni.

forrás: hiros.hu - 2017. 02. 24.