Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

GINOP-2.2.1-18-2018-00014

Felhívás megnevezése: GINOP-2.2.1-18 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések

Projekt címe: Földfelszíni légköri adatok mérése és feldolgozása ­– elsősorban a vízi navigáció és a hajózás biztonságának újfajta támogatására

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-18-2018-00014

Kedvezményezett: SMP Solutions Zrt.

Konzorciumi Partnerek:

-          Neumann János Egyetem

-          ÁBRIS Informatikai és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

-          SOFT-ADVISE Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Támogatás összege: 808.590.041 Ft

SMP Solutions Zrt.-re eső rész: 344.697.750 Ft.

Neumann János Egyetemre eső rész: 195.540.928 Ft.

ÁBRIS Informatikai és Tanácsadó Kft. eső rész: 210.721.483 Ft.

SOFT-ADVISE Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-re eső rész: 57.629.880 Ft.

Megvalósítási időszak: 2019.04.01-2022.03.31.

Támogató alap: Európai Strukturális és Beruházási Alap

A projekt elsődleges célja egy olyan rendszer illetve szolgáltatás létrehozása, amely többféle adat (pl. földfelszíni szélerősség,-irány) mérése és feldolgozása alapján valós időben és földrajzilag nagy felbontásban képes információt nyújtani többek közt a vízi közlekedéshez, repüléshez, baleset megelőzéshez katasztrófavédelemhez, mentéshez és légkörkutatáshoz. Az új, elsősorban internet alapú szolgáltatás a földfelszínhez közeli légköri adatok (szélerő, szélirány, UV-sugárzás, stb) alapján valós időben nyújt információkat figyelembe véve az adott felhasználási célt és módot. Így egyrészt nagymértékben megkönnyíti a vízi közlekedési eszközök irányítását, útvonaluk célszerű kialakítását a hajózás biztonságának és kényelmének fokozását, másrészt olyan részletes adatokkal látja el a légkör felszín közeli rétegének kutatóit, amelyre korábban nem volt példa.

A projekteredmény nemzetgazdasági szinten is hasznosul, mivel hazánk adottságaira alapozva a vízi turizmust és közlekedést a biztonság növelése révén jelentősen fellendítheti. A projekt során kifejlesztett új hardver-elemek, valamint a rendszer egészének tesztelését valamely hazai vízfelületen tervezzük.

Felszíni meterológiai, algoritmikus, szenzorikai és informatikai kutatásokat végzünk: vizsgáljuk a szóba jöhető szenzortípusokat és a szenzorhálózat olyan lehetséges topológiáit.

Érzékelőket fogunk kifejleszteni melyek statikus helyre, vagy mozgó eszközre rögzítve a szükséges adatokat szolgáltatják 0-30 méteres magasságból. A legfontosabb mérendő adatok a szélirány és szélerősség lesznek, de a kutatás során feltárjuk, hogy milyen egyéb adatok bírnak relevanciával. Jelenleg a szélirányt és erősségét különböző meteorológiai modellek alapján határozzák meg. Ezek csak 5-10 km-es horizontális, és 1 óránál nem rövidebb időbeli felbontást tesznek lehetővé 100 méter feletti magasságban.

Fejlesztések, projektek