Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

GINOP-2.2.1-15-2017-00093

Ultrapontosságú és Freedome típusú szerszámgépek kifejlesztése

GINOP-2.2.1-15-2017-00093

 

A projekt címe: Ultrapontosságú és Freedome típusú szerszámgépek kifejlesztése

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00093

A konzorcium vezetője: HUN-TECH SYSTEM Korlátolt Felelősségű Társaság,

Konzorcium tagjai: Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Kecskemét,GYEGÉP Kft., Eger.

A projekt kezdete: 2017.09.01.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.11.29.

Támogatói alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt elszámolható összköltsége 1 876 318 249 Ft, a teljes projektre vetített támogatási intenzitás 69.18 %. A Neumann János Egyetem által igényelt támogatás: 267.000.000 Ft, 100% támogatási intenzitás mellett.

A projekt célja

Az „Ultrapontosságú és Freedome típusú szerszámgépek kifejlesztése” című (GINOP-2.2.1-15-2017-00093 azonosítójú) projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg. A konzorcium vezetője a gyöngyössolymosi székhelyű Hun-Tech System Kft., a konzorcium tagjai az egri GYEGÉP Ipari, Termeltető, Kereskedelmi és Gépgyártó Kft., a kecskeméti Neumann János Egyetem és a Miskolci Egyetem.

A Hun-Tech System Kft. együttműködve az egyetemek szerszámgépek tervezése és használata területén jártas kutatócsoportjaival, továbbá az egyetemek kutatási infrastruktúrájára és a GYEGÉP Kft. célgéptervezési és kivitelezési tapasztalataira támaszkodva kifejleszt két újtípusú szerszámgépet:

-        Egg-Flex 1200/2400 – Maró megmunkáló központ

-        FreeDOME Infinity axis – Univerzális megmunkáló központ

Az újtípusú szerszámgépek koncepcionális terveit a Hun-Tech Kft. korábban elkészítette, de a koncepcionális tervek továbbfejlesztését egyetemi kutatóhelyek bevonása nélkül nem tudja megvalósítani, ezért a szerszámgépek kifejlesztését és piacra vitelét a GINOP pályázat nagyon nagymértékben tudja támogatni.

A projekt keretében két fő tevékenység valósul meg: az újtípusú szerszámgépek koncepcionális tervének továbbfejlesztését megalapozó egyetemi kutatások, valamint a szerszámgépek létrehozására vonatkozó kísérleti fejlesztés, melyet a Hun-Tech System Kft. és a GYEGÉP Kft. végez.

 

A rendszerváltás előtt Magyarország szerszámgépipara az akkori nemzetgazdaság olyan húzóágazata volt, mely versenyképes, világszínvonalú termelő-berendezéseket tudott előállítani. Az elmúlt évtizedekben az ország szerszámgépipara a korábbi volumen töredékére esett vissza és emiatt az - elsősorban a járműgyártás beszállítói igénye miatt - újra éledező gépipar nagyrészt import szerszámgépekkel képes ellátni termelési feladatait. A projekt közvetett céljának tekintjük, hogy az egyetemi kutatóhelyek segítsenek a hazai önálló szerszámgépipar újjáépítésében.

Fejlesztések, projektek