Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

GINOP-2.2.1-15-2017-00089

Felhívás megnevezése: GINOP-2.2.1-15 - K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések

Projekt címe: Alumínium öntvények súlycsökkentése és tulajdonságainak optimalizálása

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00089

Kedvezményezett: Aluinvent Zrt.

Konzorciumi partner: - Neumann János Egyetem

                                      - TRIMETTO Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Támogatás összege: 360.072.856 Ft

Aluinvent Zrt.-re eső rész: 236.874.125 Ft

TRIMETTO Ipari és Kereskedelmi Kft.-re eső rész: 62.943.123 Ft

A támogatás mértéke: 62,53%. A támogatás mértéke a Neumann János Egyetem esetében 100%.

Megvalósítási időszak: 2017.05.01.-2021.05.29.

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt bemutatása:

A magyar alumíniumipar majdnem harmadát teszik ki az alumínium öntvények és folyamatosan öntött alumínium termékek. Főbb alkalmazási területük a jármű- és gépipar. A projekt szakmai célja, hogy olyan új típusú 3D alumínium öntvényeket és vékony nagyméretű aluminium, aluminium mátrixú kompozit és aluminium hab lemez öntvényeket fejlesszen ki, aminek a súlyát különböző módon csökkentjük, tulajdonságaikat optimalizáljuk és megnöveljük a magyarországi öntvénygyártás bevételét. A konzorcium által tervezett megoldások egyrészt az Aluinvent Zrt. által kifejlesztett és gyártott aluminium ötvözete, aluminium mátrixú kompozitok és alumínium habok alkalmazásával, másrészt a jelenleg használatos alapanyagok módosításával (ötvözők és adalék részecske bevitel) tervezzük megvalósítani. A konzorcium új megoldásokat kíván bevezetni az alumínium öntészetbe, melyek által az öntvények súlyát csökkentjük, rezgéscsillapító képességét növeljük, fajlagos hővezetési és hőleadó képességét megtartjuk, fajlagos szilárdságát megtartjuk, és fajlagos merevségüket növeljük. A Neumann János Egyetem szerepe a tudományos háttér és másodlagos technológiák biztosítása. A Trimettó az Aluinvent Zrt.-ben történő prototípus öntések üzemesítésében illetve a nagynyomású aluhabot tartalmazó héj-öntvények vagy kompozit-öntvények nagynyomású öntéssel történő kis sorozatú öntésének megvalósításával fog foglalkozni.

A projekt feladatok két nagy csoportból állnak, egyrészt az ipari kutatás, aminek része az anyagfejlesztés illetve a partnerek által elvégzett másodlagos technológiák (hegesztés és megmunkálás) vizsgálata és az elkészült anyagok, termékek tulajdonságanalízise. Másrészt a kísérleti fejlesztési blokk, amely az öntészeti gyártástechnológiák kidolgozását érintik. A gyártási technológiák, azaz a szűken vett projekteredmények, az anyagfejlesztés (szubmikronos kompozit) és az előállított prototípusok kivételével a projekt tudományos eredményei publikálhatóak, a projekt innovációs tartalma mellet megjelenik a publikálható tudományos tartalom is. Az egyetem főként tudományos, az Aluinvent innovációs tevékenységet végez, a Timettó pedig nagynyomású öntészet területén gyártásba viszi a alumíniumhab héj-öntvény terméket illetve segíti a kidolgozott termékek piacosítását. Az ipari kutatási feladatok között egyaránt találunk anyagfejlesztést, másodlagos technológiafejlesztést és karakterizálási feladatokat is.

Az Aluinvent Zrt. jelenleg 19 főt foglalkoztat, túlnyomórészt magasan képzett fejlesztőmérnököket, közülük 3 fő doktori fokozattal rendelkezik. A K+F+I tevékenységben mérnök-fizikus, villamosmérnök, anyagmérnök, kohómérnök vegyészmérnök, gépészmérnök és gépész-menedzser szakemberek egyaránt részt vesznek. Az ipari méretű berendezések mellett a K+F+I tevékenységek elvégzését számos eszköz támogatja. Rendelkezésre áll egy saját fejlesztésű, nagyfelbontású tomográfiai képek készítésére is alkalmas röntgen berendezés, mely képes az ipari folyamatok videó sebességű nyomon követésére és optikai mikroszkópiai minőségű CT képek készítésére is, illetve egy saját fejlesztésű és saját fejlesztésen alapuló örvényáramú vizsgáló berendezések, univerzális anyagvizsgáló gép, hővezetés és hangelnyelés mérő berendezések, reométer, olvasztó kemencék valamint öntő berendezés is. A mikroszerkezet vizsgálatokat saját optikai mikroszkópok, valamint közvetlen hozzáférés SEM és TEM mikroszkópokhoz teszik lehetővé. A technológiák és eszközök fejlesztéséhez megfelelő bázist nyújt a cég elektronikai és mechatronikai laboratóriuma is, melyhez egyedüli berendezés fejlesztési humánerőforrás is társul.

A Trimettó Kft. 1997. évi alakulását követően eszközeit, berendezéseit a termelési eredmények teljes visszaforgatásával vásárolta, 2004-ben új öntödét építettek és az ipari igényekhez igazodva a nyomásos öntési vonalon és felület megmunkálás területén valósítottak meg beruházásokat. Az öntödében 160-400 t közötti vízszintes öntőgépekkel, az öntött alkatrészek megmunkálásához szükséges gépekkel (felület megmunkálók, forgácsoló gépek, egyedi célgépek), valamint a gyártáshoz kapcsolódó hőkezelői kapacitással is rendelkeznek (hőkezelő és edző berendezések). 2007-ben CNC maró és szikraforgácsoló gépekkel bővítették a gépparkot, melyet 2015-ben folytattak CNC megmunkáló gép beüzemelésével. Saját tulajdonú telephelyükön jelenleg 42 fővel dolgoznak, a cég ISO 9001: 2000 tanusítvánnyal rendelkezik.

A Neumann János Egyetem Egyetem a Kecskeméti Főiskola jogutódjaként az elmúlt 25 évben komoly autóipari tapasztalatokra tett szert a járművek szerkezeti anyagai, gyártástechnológiája és az alternatív (hibrid- és elektromos) hajtásláncok fejlesztése területén. A projektben a Neumann János Egyetem (NJE) másodlagos technológiák kutatásfejlesztésével foglalkozik, különböző típusú alu habok forgácsolhatósága, hegeszthetősége, valamint az elkészült anyagok tulajdonságanalízise a fő cél. A GAMF Műszaki és Informatikai Kar projektben résztvevő tanszékei, az Anyagtechnológia és a Járműtechnológia Tanszékek rendelkeznek a megfelelő humán erőforrás háttérrel és a szükséges eszközrendszerrel a projekt sikeres lebonyolításához: – nagyrészt akkreditált – anyagvizsgálati eszközök, képlékenyalakítási és kompozit műanyag anyagszerkezeti kutatási háttér. Ezen kívül a tanszékeken rendelkezésre állnak a gyártás, anyagösszekötés, másodlagos anyagalakítási eszközök.

 

Kapcsolattartók:

Dr. Bekes Sándor                                                      Aluinvent Zrt.

Projektmenedzser                                                      Szeles u. 2. ,

Tel:  + 36-46-325-317                                               H-3561 Felsőzsolca

Tel: +36-30-462-43-37                                                          www.aluinvent.com  

E-Mail: sandor.beke@aluinvent.com                                   

 

 

Dr. Weltsch Zoltán                                                    Neumann János Egyetem

NJE Projektvezető                                                    Izsáki út 10.

Tel:  +36 (20) 2388144                                                         6000 Kecskemét

Fax: +36 (76) 516 399                                                          http://www.uni-neumann.hu 

E-Mail: weltsch.zoltan@gamf.uni-neumann.hu                              

 

 

Tóbiás Benjámin                                                        Trimetto Kft.

Trimetto Projektvezető                                                         Pf. 3 Edelény IV. akna

Tel:  +36 (30) 95 80 878                                                       3744.Múcsony

E-Mail: tobias.benjamin@trimetto.hu                                   http://www.trimetto.hu

Fejlesztések, projektek