Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

GINOP-2.2.1-15-2017-00077

Felhívás megnevezése: GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések

Projekt címe: Új fejlesztésű alapanyagok, nano-kompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00077

Kedvezményezett: Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.

Konzorciumi partner: Neumann János Egyetem

A kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem konzorciuma 350 millió forint (~ 1,1 millió EUR) keretösszegű vissza nem térítendő támogatást nyert K+F együttműködésük erősítésére, kibővítésére, mely projektben új, alternatív gumi és polimer anyagokat kutatnak autóipari felhasználásra. A projekt keretében és eredményeinek későbbi felhasználásával új, a haszongépjármű légfékrendszerek követelményeinek jobban megfelelő alapanyagok kerülnek kifejlesztésre, hogy azok a Knorr-Bremse termékeiben hasznosulva növeljék a vállalat piaci versenyképességét.

Támogatás összege: 350.000.000 Ft

Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-re eső rész: 129.685.000 Ft

Neumann János Egyetemre eső rész: 220.315.000 Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

Megvalósítási időszak: 2017.08.01.-2019.10.31.

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A GINOP-2.2.1-15: K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések című pályázati felhívás keretében elnyert támogatás segítségével induló „Új fejlesztésű alapanyagok, nano-kompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében” (GINOP-2.2.1-15-2017-00077) című kutatás-fejlesztési projekt során olyan új eljárásokat és nano-kompozitokat tartalmazó alapanyagokat kutatnak, elsősorban műanyag és gumi anyagtudományi területen, melyek eredménye hosszútávú versenyelőnyt jelent a Knorr-Bremse számára és iránymutató megoldásokat kínál a hazai autóipar részére. Ezen eredmények alkalmazásával és a funkcionális újdonságok megvalósításával új prototípus rendszerek kerülnek kifejlesztésre. A Neumann János Egyetemmel való együttműködés a helyi tudásbázist és a kutatók ipari beágyazottságát növeli, a partnerek hosszútávú együttműködését elősegíti. A fejlesztésben kb. 30 kecskeméti mérnök és 16 egyetemi kutató vesz részt.

 

A Knorr-Bremse 1995 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet Budapesten és Kecskeméten és hazánkban a multinacionális vállalatok között elsőként hozott létre Kutatás-fejlesztési Központot. A pályázatban szereplő kutatás-fejlesztési projekt megvalósulása a partnerek között már korábban is meglévő K+F+I együttműködést mélyíti tovább, amelynek során hatékony együttműködésre, tudástranszferre kerül sor a konzorciumi partnerek között.

 

 A Knorr-Bremse AG vállalati profilja

A Knorr-Bremse kötött pályás járművek és haszonjárművek fékrendszereinek piacvezető gyártóvállalata, valamint ezek további alrendszereinek beszállítója, melynek forgalma a 2016-os évben megközelítette az 5,5 milliárd eurót. Több mint 30 országban, csaknem 25,000 alkalmazottja fejleszt, gyárt és kiszolgál fék-, ajtó- és-hajtóművezérlő, valamint üzemanyag-takarékosságot szolgáló rendszereket, HVAC és vezető asszisztens rendszereket illetve torziós lengéscsillapítókat és a hajtáslánc rendszerek területére vonatkozó megoldásokat. Mint technológiai vezető a vállalat már 1905 óta járul hozzá termékeivel jelentős mértékben a közúti és vasúti biztonsághoz az utakon. Világszerte több mint egy milliárd ember bízza magát a Knorr-Bremse rendszereire nap, mint nap.

 

A Neumann János Egyetem profilja

A Neumann János Egyetem a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrációjának eredményeként létrejött alkalmazott tudományok egyeteme emberközpontú, egész életen át tartó kötődést és tanulást biztosító intézmény, amely hazai és nemzetközi versenyképességét a legkorszerűbb eszközök és módszerek alkalmazására építi, harmonikusan együtt él társadalmi és gazdasági környezetével. Az intézmény legfőbb jellemzője, hogy nyitott az innovációra, gyorsan és rugalmasan reagál minden kihívásra, ezért több területen egyedülálló eredményt ért el. Magyarországon először vezette be a cégek és az egyetem együttműködésén alapuló duális képzést, amellyel az eddiginél szorosabbra fonta egyébként is széles körű gazdasági kapcsolatait.

 

Kapcsolattartók:

Bucsai Edina                                                             Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft

Marketing Munkatárs                                                Georg Knorr u. 8

Tel:  +36 (76)511 738                                                6000 Kecskemét

Fax: +36 (76)511 100                                                www.knorr-bremse.hu          

E-Mail: edina.bucsai@knorr-bremse.com                            

 

 

Dr. Weltsch Zoltán                                                    Neumann János Egyetem

Projektmenedzser                                                      Izsáki út 10.

Tel:  +36 (20) 2388144                                                         6000 Kecskemét

Fax: +36 (76) 516 399                                                          http://www.uni-neumann.hu 

E-Mail: weltsch.zoltan@gamf.uni-neumann.hu

Fejlesztések, projektek