Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Fel kel készülnie a paprikatermelőknek

Fel kel készülnie a paprikatermelőknekRekordszámú érdeklődő részvételével zajlott az idei Magyar Paprika Napja, melynek a Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti Kara adott otthont. Közel háromszázan voltak kíváncsiak a hazai paprikatermesztési technológiákra. A termelőknek ugyanis fel kell készülniük a 2020 utáni uniós támogatás megvonására.

Termesztéstechnológia, növényvédelmi feladatok korszerűsítése, paprikafajták értékelése, kutatási eredmények a szabadföldi paprikatermesztésben. Ezek voltak a központi témák az idei Magyar Paprika Napja rendezvénynek. A háttéripari cégek bemutatták a csúcstechnológiákat is, melyek versenyképesség segítségére lesznek.

- Óriási verseny van nem csak a paprika, hanem az egész kertészeti kultúrában. Magyarországnak most durván egy 4-5 éve van arra, hogy a hatékonyságát olyan szintre tudja emelni, hogy versenyképes legyen majd 2020 után amikor jelentős uniós támogatások fognak megszűnni – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeb Hungary elnöke.

Az időjárás idén sokszor nem kedvezett a termelésnek, de a paprikát mégis stabilan jó áron lehetett értékesíteni.

- Én erős paprikát termelek az utóbbi időben korábban fehér paprikát is termeltem. Azt mondom, hogy az idei év növényvédelmileg adott leginkább kihívásokat a termelőknek illetve az időjárás okozott sokszor nehézséget a nagyon változékony esős, napsütéses illetve nagyon nagy hőmérséklet-ingadozásokkal egybevetve – jelentette ki Gulyás János termelő.

A Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán tavaly óta duális képzés keretében tanulhatnak a jövő szakemberei.

- Azt gondoljuk, hogy a mezőgazdaság és azon belül a kertészet egy biztos megélhetést jelent a hallgatók számára. Nem csak vállalkozóként, hanem az utóbbi évben, a tavalyi évtől kezdve egy duális jellegű képzés is elindult. Ez azt jelenti, hogy a cégeknél a hallgatók gyakorlatot töltenek el, megszerzik a szakmai tapasztalatot és utána cégnél neves beosztást tudnak kapni nem kevés fizetésért – állapította meg Prof. Dr. Ferencz Árpád, a Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti Kar dékánja.

A Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési karán a Magyar Paprika Napja konferenciát 30 kiállítóval és 300 érdeklődővel tartották meg, ami rekordnak számít a rendezvény életében.

/forrás: hiros.hu - 2016. 08. 27./


„Magyar Paprika Napja” 2016

/Kurca Televízió - Agrárpercek/