Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Ez a nap a Lányok Napja a Pallasz Athéné Egyetemen!

Megkezdődött interaktív nyílt napunk a műszaki, informatikai pálya iránt érdeklődő középiskolás lányoknak a Pallasz Athéné Egyetem Lányok Napja elnevezésű rendezvényén.

A GAMF Műszaki és Informatikai Karon egyre több lány kezdi meg tanulmányait, és a résztvevő középiskolás érdeklődőket is erre bátorítjuk! A Lányok Napjával nemcsak az egyetemi hallgatólányok számának növelését, de az ipari vállalatok női szerepvállalását és a „műszaki terület-férfi szakma” sztereotípia megdöntését is szeretnénk elősegíteni.

A nyitó ünnepségre érkező lányokat az Egyetem kancellára, Finta Zita fogadta. A barátságos hangvételű beszélgetést határozott véleménnyel indította, mely szerint nem szeretne különbséget tenni női és férfi szakmák között, illetve női és férfi munkavállalók között, hiszen tapasztalatai szerint, alázattal a tanulmányok és a munka terén bármit el lehet érni. 11 éves vezetési gyakorlata során még sosem tapasztalt hátrányos megkülönböztetést nőként. Karrierje Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatánál pénzügyi csoportvezetőként kezdődött, ahol a ranglétrán kitartó munkával haladt előre. Pénzügyi tapasztalatait jelenlegi munkájában az Egyetem kancellárjaként hasznosítja. A karrierében elért jelentős sikerei ellenére legnagyobb érdemének mégis két gyermekét tartja, akikre nagyon büszke. Útravalóként azt tanácsolta a lányoknak, hogy tapasztaljanak meg minél többet az életben és legyenek nyitottak mindenre, találják meg céljaikat, melyek eléréséhez sok sikert kívánt.

Tapasztalatairól beszélt Johanyák Edit oktatónk is, aki mérnök tanárként, gépészmérnökként dolgozik intézményünkben. Véleménye szerint a nők és férfiak kiegészítik egymást a munkában és az oktatásban egyaránt, ahogyan a két nemnek az élet minden területén meg kell találni az egyensúlyt. Solymosi Anita gépészmérnök szakon végzett hallgatónk a szakmája egyre nagyobb térhódításáról és növekvő népszerűségéről mesélt a lányoknak. Hangsúlyozta, hogy kitartással és szorgalommal, valamint kellő motiváltsággal bármit el lehet érni az életben. Jelenleg ő az ABB Kft-nél dolgozik, ahol tanulmányai alatt csatlakozott egy női mentorprogramhoz melynek célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvét a műszaki területen. Tanulmányai során számos sikert ért el, többek között Egyetemünk MotoStudent járműépítő csapatának tagjaként is.

A beszélgetésen Tarjányi Rita logisztikai mérnök szakos hallgatónk mesélt még a lányoknak arról, hogyan esett választása erre a szakra, annak ellenére, hogy középiskolai tanulmányai alatt egyáltalán nem érdeklődött a logisztikai terület iránt. Érettségi után egy felsőfokú szakképzés során tetszett meg neki a logisztika, ezért választotta Egyetemünk ezen alapképzését. Hallgatónk a szak népszerűsítése érdekében aktívan részt vett a középiskolásoknak szóló, az Egyetem által szervezett 24 órás logisztikai verseny szervezésében és lebonyolításában is.

Az esemény fotói ITT érhetőek el.