Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Eredményesen zárult a Magyar Regionális Tudományi Társaság vándorgyűlése egyetemünkön

A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2018. október 18–19. között megrendezésre került XVI. vándorgyűlésének házigazdája idén Kecskemét városa, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara volt.

A konferencia címe „Áramlások a térgazdaságban” volt, ami a tőke, a munkaerő, a tudás és innováció, illetve a kereskedelem áramlásait tárgyalta. Az előadások és a szekciók rekord számú érdeklődőt, közel 200 főt vonzottak. A plenáris ülésen David Bailey, az Aston-i Egyetem professzora, az Ipar 4.0 iparpolitikai következményeit mutatta be, utalva a Brexit lehetséges hatásaira is. Az előadó külön kitért Magyarország tőkevonzó képességére, a sebezhetőség csökkentésének és a hozzáadott érték növelésének lehetőségeire. Sass Magdolna, az MTA KRTK kutatója a meghatározó közvetlen külföldi működő tőke-befektetőket vizsgálva Kelet-Közép-Európában rámutatott a hivatalos statisztikák és tényleges befektetők eltéréseinek módszertani problémáira. Lengyel Imre (SZTE) és Varga Attila (PTE) professzorok a magyar gazdasági növekedés területi (regionális) sajátosságait ismertették. Nagy vitát kiváltó előadásuk fontos megállapítása, hogy Budapest és régiója már nem tölti be a növekedési motor szerepét Magyarországon.

A két nap alatt 140 szekció előadás hangzott el, összesen 16 magyar és angol nyelvű szekcióban, amelyek a gazdaság térbeli folyamatainak különböző aspektusait vitatták meg: innováció és tudáshálózatok, nagyvárosi fejlődési modellek, zsugorodó kis- és középvárosok, digitális innovációs rendszerek, vidéki térfolyamatok és környezet, társadalmi áramlások, határkutatások, turizmus és közlekedés, kereskedelem, területfejlesztés, illetve a nagyvállalatok helyi beágyazódása. Szekciót vezetett többek közt Finta Zita kancellár, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezetének elnöke és Kárpáti József, a Gazdaságtudományi Kar oktatója, az MRTT dél-alföldi tagozatvezetője.  A szekció előadók között köszönthettük Pázmándi Kingát, a NJE GTK dékánját, számos oktatónkat a GTK és a GAMF Kar részéről, valamint Szemereyné Pataki Klaudiát, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármesterét és Pomázi Gyulát, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkárát is.

 

GALÉRIA