Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Eredményes hallgatóink: A SCI-ndikátor verseny döntőse: Solymosi Anita

Solymosi AnitaNapjainkban még mindig kevesen vannak azok a nők, akik műszaki-informatikai területen végzik tanulmányaikat, illetve e szakterületek valamelyikén kívánnak elhelyezkedni a jövőben. Pedig a magyarországi kis- és nagyvállatoknak egyaránt növekvő igénye van a jól képzett szakemberekre, különösen a technológiai, az informatikai és a műszaki tudományos szektorban. Szerencsére egyetemünk hallgatói között mindig akad egy-egy olyan példa, aki rácáfol ezekre a tényekre. Solymosi Anita, a Pallasz Athéné Egyetem februárban végzett hallgatója még 2016-ban, a KEFO MotoStudent járműépítő csapat tagjaként jelentkezett a SCI-ndikátor versenyre, amely az első országos tudománykommunikációs verseny. Nagyon bízunk abban, hogy a verseny döntőjébe jutott hallgatónk a március 30-án megrendezésre kerülő megmérettetésen eredményesen képviseli majd intézményünket. Solymosi Anitát tanulmányairól, a járműépítő csapatról és természetesen a versenyről is kérdeztük.

Anita, hogyan boldogultál tanulmányaid során egy hagyományosan férfias környezetben, a GAMF Műszaki és Informatikai Karán?

- Tanulmányaimat 2013-ban kezdtem, gépészmérnök hallgatóként, majd a későbbiekben a műanyagfeldolgozó szakirányt választottam. Magam is megtapasztalhattam, hogy nőként valóban nem egyszerű sikeresnek lenni és boldogulni olyan szakterületeken, ahol a hallgatók, a munkavállalók többségét férfiak alkotják. A középiskola és a felsőoktatás között nagy volt a különbség, és ahogy fiú évfolyamtársaim döntő részének, úgy nekem is nagyon nehéz volt a kezdet. De ahogy teltek a félévek, gyűltek a kreditek és a sikeres vizsgák, úgy érzem egyre könnyebben vettem az akadályokat, végül pedig a jól végzett munka eredményeként, kifejezetten jó érzés volt átvenni a gépészmérnöki diplomát.

Természetesen egyfajta bizonyítási vágy is vezérelt a pályaválasztás során, majd később akkor is, amikor 2015-ben az ABB női mentorprogramjára jelentkeztem. Mint egyetemünk első résztvevője, nagyon fontosnak tartottam, hogy a műszaki felsőoktatásban tanuló lány hallgatók körében is terjesszem, hogy milyen fontos a folyamatos személyes fejlődés, és hogy nőként se féljünk különböző szakmai területeken kipróbálni önmagunkat.

Nagy örömömre szolgált, hogy gyakornokként bekerültem az ABB Kft-hez, és személyes sikerként éltem meg, hogy korábbi jó tapasztalataim segítségével motiválni tudtam egyetemünk egy újabb hallgatóját, Hires Nikolt is, hogy idén csatlakozzon a mentorprogramhoz. Szerencsére ma már a mentorált lányok körében üdvözölhetjük őt is. A jövőben is nagyon fontosnak tartom, hogy munkám mellett segítségére lehessek az olyan lányoknak, akik nem bíznak még eléggé önmagukban. Célom, hogy motiváljam és meggyőzzem őket arról, hogy ha egyszer már voltak olyan bátrak, hogy elindultak egy fontos szakmai cél felé, akkor onnan már csak a fejlődés irányába fognak tartani, és nem visszafelé.

Az ABB sikeres programja után bekapcsolódtál egy újabb tehetségsegítő projektbe, a SCI-ndikátor mentorprogramra is, amely révén végül eljutottál a SCI-ndikátor verseny döntőjébe is. Tulajdonképpen miről szól ez a program és verseny, és hogyan készülsz rá?

- A SCI-ndikátor verseny valójában az első országos tudománykommunikációs verseny. Magát a SCI-ndikátor programot a Nők a Tudományban Egyesület indította el, egyetemista és PhD-képzésben résztvevő hallgatók számára. A résztvevők között természetesen lányok és fiúk egyaránt lehetnek. Az előselejtezőben kiválasztott versenyzők képzett mentorok segítségével fejleszthetik tovább kommunikációs és előadói képességeiket, azzal a céllal, hogy érthetően, magabiztosan és szórakoztatóan tudják választott tudományos területüket képviselni, kutatási és szakmai eredményeiket bemutatni. A verseny abban is sokat segít, hogy vezető kutatóintézetek és innovatív vállalatok képviselői is megismerjék a programban résztvevő hallgatók nevét, és így ezek a diákok már fiatalon bekerülhessenek a mérnökök és kutatók egyre növekvő szakmai kapcsolatrendszerébe.

Az első megmérettetésen továbbjutott hallgatók egy több alkalomból álló, felkészítő mesterkurzuson vehettek részt, ami tovább segítette a kommunikációs és előadói készségek fejlesztését. A felkészítés után kerülhet sor a szórakoztató és látványos országos döntőre, ahol a versenyzők közül a SCI-ndikátus és a közönség választja ki a verseny győztesét, az év SCI-ndikátorát. A versenyt az Interneten keresztül élőben is követni lehet majd, a közvetítést a Ustream biztosítja.

Honnan értesültél a verseny kiírásáról?

- A verseny kiírására 2016 novemberében találtam rá, teljesen véletlenül a Neptun hirdetőfelületén. A jelentkezőknek egy rövid, egyperces videóban kellett bemutatnia szakmai, tudományos és kutatási területünket. A szervezők olyan természettudományi, műszaki, informatika vagy matematika szakon tanuló hallgatókat kívántak megszólítani, akik kreatív módon képesek a nagyközönség számára is bemutatni saját tudományos ötletüket vagy szakmai projektjüket. Az én projektem tulajdonképpen magától adódott, hiszen a KEFO MotoStudent járműépítő csapat tagja vagyok…

Az általam készített videóban az egyetemünkön nagy népszerűségnek örvendő KEFO MotoStudent járműépítő csapatot és a csapat által fejlesztett kétkerekű motorkerékpárt mutattam be. Remélem, sokan tudják már, hogy ez a motorkerékpár az, amely alumíniumhab-szénszál erősítésű vázzal és lengőkarral rendelkezik, és ez a gép az, amelyik innovációs díjat nyert korábban Spanyolországban.

És hogyan folytatódott a történet a jelentkezésed után?

-  Miután beküldtem a videómat, hamarosan megkaptam a választ, hogy én is bekerültem az előselejtezőbe. Ennek helyszíne Budapesten, a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza volt. Itt egy nyolctagú zsűri előtt kellett bemutatkoznunk, ismertetni kellett a kutatásainkat, beszélnünk kellett a motivációinkról, és válaszolni kellett a zsűri néhány kérdésére. Ekkor azonban még nem derült ki, hogy kik lesznek a továbbjutók. Az előselejtező ugyanis még aznap este, egy másik helyszínen, a Google Groundon folytatódott, ahol részesei lehettünk az első „mentoring” alkalomnak. Mann Dániel kommunikációs szakértő, a Ground alapítója különböző fejlesztő gyakorlatokkal és ismerkedéssel próbálta bemutatni és egymáshoz közelebb hozni a lehetséges jelöltek kutatási területét. December 1-jén végül e-mailben értesítették a továbbjutókat, akik közé, a legnagyobb örömömre, engem is kiválasztottak.

Ezt követően már csak a továbbjutott hallgatókkal foglalkoztak a különböző felkészítő programok keretén belül. Itt milyen kommunikációs technikákkal ismerkedhettetek meg?

- Lehetőségünk adódott Zsiros Lászlóval, a Szertár alapítójával két mentorprogramon is részt venni. Ő különböző kommunikációs feladatok segítségével mutatta meg nekünk, miként lehet valakinek hétköznapi nyelven és érdekesen bemutatni egy olyan szakterületet, ami tőle esetleg távolabb áll. Így például voltak olyan gyakorlatok, amikor 20 másodpercbe tömörítve kellett érdeklődést felkeltő módon ismertetnünk egy kutatási témát. Volt úgy, hogy a közönségnek háttal állva kellett meggyőzően beszélnünk, s közben a kamera rögzítette az előadást... A gyakorlatokat követően mindig egy-egy kritikusabb elemzés következett, így a jó dolgokat is kiemelve és az esetleges hibákból tanulva, minden egyes alkalommal vittünk magunkkal haza valami fontos információt, fejlődésünket segítő értéket. Néhány alkalommal lehetőségünk nyílt Lakos Nórával, a többszörös díjnyertes filmrendezővel és Komlósi Orsolyával, a neves filmterjesztési szakemberrel is együtt dolgozni. Az ő mentorprogramjaik során a színpadi megjelenést, a kellékek és látványtervek jelentőségét elemeztük, hogy majd a végén a saját produkciónk is a lehető legtökéletesebben sikerüljön. De egy workshop keretében eljuthattunk a USTREAM központjába is, ahol lehetőségünk nyílt bemutatni az előadásainkat.

A verseny következő szakaszában Zsiros László személyes mentorprogram keretében fogja tovább elemezni és értékelni minden versenyző előadását, több időt szánva a részletekre, ezzel is segítve a résztvevő hallgatók további fejlődését. A következő mentoring alkalomra március 4-én került sor, ismét a Google Groundon, ahol Mann Dániel segítette tovább tökéletesíteni az előadásainkat.

Mikor és hol kerül sor a döntőre?

- A programot egy élő showműsor zárja március 30-án, este 6 órakor. A helyszín nagyon izgalmas, hiszen a rendezvényre a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Varázshegy Csillagtermében kerül sor. A USTREAM előreláthatólag élőben fogja közvetíteni a döntőt. A verseny fővédnöke Őexcellenciája Bogyay Katalin ENSZ Nagykövet lesz, aki az UNESCO Közgyűlés elnöki tisztségét is betöltötte korábban. A zsűri munkájában pedig hat különböző tudományterület elismert képviselője vesz majd részt.

A sok-sok személyes élmény és hasznos tapasztalat mellett számos értékes nyereményre is szert tehet a legjobb versenyző, a jövő SCI-ndikátora. Az egyik győztes például kiutazhat a CERN svájci központjába, a világ legnagyobb részecskegyorsító fellegvárába. Ez a nemzetközi intézmény egyébként élen jár a tudománykommunikáció világában is. Hárman pedig gyakorlott „Googlerektől” sajátíthatják el a Google marketingjének rejtelmeit, elméletben és gyakorlatban egyaránt. Van, aki majd részt vehet a Szertár tudománykommunikációs mentorprogramjában, mások pedig egy hónapos szakmai gyakorlatot tölthetnek el a USTREAM, illetve az IBM Company budapesti fejlesztőközpontjában. Mindezeken túl a döntősök lehetőséget kapnak arra is, hogy bemutatkozhatnak a 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepén.

Kedves Anita! Köszönjük az interjút. Nagyon sok sikert kívánunk a döntőhöz! Reméljük, sok hallgatótársad buzdít majd téged az online közvetítés alkalmával, és bízunk abban, hogy a te sikereid mások számára is kedvet hoznak a hasonló mentorprogramokban és megmérettetéseken való részvételre!