Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Életműdíjat kapott Kégel Tamás, egyetemünk nyugdíjas testnevelő tanára

Az Év Egyetemi Sportolója hagyományos díjátadó ünnepségen Kégel Tamás, egyetemünk nyugdíjas testnevelő tanára MEFS Életműdíját kapott. A Magyar Sport Házában rendezett ünnepségen több évtizedes, a magyar egyetemi sport újjászervezése, népszerűsítése terén végzett munkásságát díjazták. 

Tanár úr a pályája kezdetén a Testnevelési Főiskolán 1960-ban testnevelő tanári, majd 1968-ban kosárlabda szakedzői diplomát szerzett. 1960-tól 1975-ig az esztergomi Bányagépészeti Technikumban és párhuzamosan a Felsőfokú Technikumban tanított.

1975 és 2008 között a kecskeméti Kertészeti Főiskolai Kar testnevelő tanára volt, csoportvezető lett, majd a karok egyesülése után a Kecskeméti Főiskola Testnevelési és Sport Intézetének igazgatójává nevezték ki. Kégel Tamás dolgos munkaévei alatt számos szervezet működésében vett részt, aktív munkásságával rengeteg diák és hallgató sportéletét színesítette.

A MEFS Életműdíjjal jutalmazott sportoktatót munkásságáról kérdeztük.

„A Kertészeti Kar sportegyesületének ügyvezetőjeként az egyesületen belül versenyszakosztályok működetésében vállaltam aktív szerepet. A szabadidősportok keretében sítáborokat, vízitúrákat szerveztem a hallgatók számára. Tevékenységemhez kötődik a karon, a kreditpontért számos sportágban választható szakosított testnevelés.

Részt vettem Kecskemét város versenysportjának szervezésében, a kosárlabda sportágban, 1975-1981-ig az NB I-es férfi csapat edzőjeként.

A Magyar Egyetemi És Főiskolai Sportszövetség megalakulásától kezdve 2002-ig a dél-kelet terület elnökeként a szövetség elnökségének tagja voltam. A régióban elsősorban a hallgatók szabadidősportjának szervezését, tömegesítését tűztük ki célul.”

Kégel Tamás életművét hűen tükrözi megannyi kitüntetése:

Nehézipar Kiváló Dolgozója 1975

Kertészeti Főiskolai Kar Aranygyűrűje 2004

Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Érdemes Dolgozója 2006

Kecskemét Város Sportjáért 2007

Kecskeméti Főiskoláért Emlékérem 2008

Pedagógus Szolgálati Emlékérem 2012

Matolay Életműdíj 2016

A Tanár úr legszebb emlékei, élményei közül az alábbiakat emelte ki:

Abban az időben, amikor a Kertészeti Karon oktatott testnevelést, elmondása szerint karonként három testnevelő tanárral végezték a hallgatók sportnevelését.

„Reggeltől estig tömve volt hallgatókkal a sportcsarnok, ahol 12 sportágban kínáltunk sportolási lehetőséget mindhárom évfolyam hallgatóinak. A hagyománysportokon kívül volt tenisz, lovaglás, tollaslabda és aerobic is. Nagyon közvetlen kapcsolatunk volt a szervezett sporttáborokon keresztül a hallgatókkal, vízi táborokat, sítáborokat szerveztünk. Évente kétszer 30 fős csoportokkal mentünk Szlovákiába, az ottani Zsolnay Műszaki Főiskolába, amellyel testvérkapcsolatot ápoltunk. Onnan hosszú éveken át jöttek hozzánk úszni, mi pedig hallgatókkal teli buszokkal utaztunk Szlovákiába síelni.”

Kégel Tamás szívesen emlékszik vissza az Országos Agrár Bajnokságokra is, melyek mindegyikén komoly eredmények születtek.

„Pályafutásom során mindig maximálisan jó kapcsolatom volt a vezetőséggel, a hallgatókkal, a Hallgatói Önkormányzattal. Örömömet leltem a munkámban, melyet mindvégig elismertek. A MEFS által adományozott Életműdíj pedig méltó köszönet egy élet munkájáért!” – mondta Kégel Tamás.