Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Egyetemek közötti összefogás a mérnökképzésért EFOP 3.6.1 pályázat

 A Neumann János Egyetemen tartott mai nyitórendezvényen minden érdeklődő értesülhetett az intézmény által elnyert EFOP 3.6.1 pályázat célkitűzéseiről. A pályázat címe; Diszruptív technológiák kutatás-fejlesztése az e-mobility területén és integrálásuk a mérnökképzésbe. Az egyetemet érintő vonatkozásokról Finta Zita kancellár beszélt, és a pályázat tartalmát, feladatait Prof. Dr. Rohács József, a projekt szakmai vezetője mutatta be.

A kancellár nyitóbeszédében elmondta, hogy a Neumann János Egyetemnek jelenleg 16 önállóan, illetve konzorciumban megnyert pályázata van, amelyek összértéke 16 milliárd forinthoz közelít. Az egyetemre eső rész mintegy 6,5 milliárd forint. A jelenlegi projekt vezetője a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem, valamint konzorciumi tag még a Szegedi Tudomány Egyetem is. A kancellár kiemelte, fiatal egyetemként sokkal többet kell letenni az asztalra ahhoz, hogy az intézmény vonzó legyen a tanulni akaró fiatalok számára, illetve, hogy valódi sikerről nem a pályázatok megnyerésekor, hanem azok megvalósítását követően lehet beszélni, így nagy feladatok állnak még az együttműködő felek előtt.

A fejlesztés menetéről Prof. Dr. Rohács József előadásában számolt be a jelenlévőknek. A „diszruptív technológiák” és „e-mobility” fogalmak tisztázásával felvázolta az egyetem előtt álló feladatokat és célokat, így a folyamatok a jelenlegi rendszer teljesen új szintre emelésével kezdődnek majd. A szakmai vezető a projekt kiírásához igazodva elsőszámú célként fogalmazta meg a nyílt innováció támogatását. A pályázat alatt történt fejlesztéseket az oktatásba is be kívánják vezetni, valamint eredményeiket a környező cégek felé is közvetítik.

A szakmai program egy kisrepülőgép hibrid hajtásának fejlesztése, majd tudás és kompetenciafejlesztés, végül eredmények integrálása az egyetemi mérnökképzésbe.