Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Diákigazolvánnyal kapcsolatos tudnivalók

DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE

Amennyiben még nem rendelkezik NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) adatlappal, illetve NEK azonosítóval el kell mennie az illetékes Okmányirodába, vinnie kell a személyi igazolványát, lakcímkártyáját – fényképet ott készítenek. Kapni fog egy adatlapot, melynek jobb felső sarkában fel van tüntetve a NEK azonosítója.

A Feljövő ablakon a Sorszám mezőhöz az Okmányirodában kapott NEK azonosítót kell felvinni (kötőjelek nélkül).

Az Igénylés típusa lehet Első igénylés, Adatváltozás miatt, Elveszett, Új igénylés téves adatok miatt.

A képzés mezőbe az a képzés kerül be, amely alól az igénylés el lett indítva. Amennyiben ez nem a megfelelő képzés, a bal felső sarokban a Képzés gomb segítségével lehet váltani, majd az igénylést újrakezdeni.

A Cím mezőbe a Neptun rendszerben található Állandó (vagy tartózkodási hely) lakcím kerül be. Ennek meg kell egyeznie a lakcímkártyán található címmel!!!! Ha eltérés van, akkor ki kell töltenie egy „Adatmódosító lap”-ot (elérhetősége: https://www.uni-neumann.hu/letoltheto-dokumentumok), csatolnia kell mellé a lakcímkártyájának másolatát és be kell hoznia az Oktatási és Képzési Igazgatóságra. Ügyintézői adatjavítás után az igénylést újra kell kezdeni.

 

A Mentés gombbal lehet az igénylést rögzíteni.

Ezt követően hallgatói kérésre jogosult az Oktatási és Képzési Igazgatóságon igazolás átvételére, amely 60 napig érvényes.

Amennyiben ez idő alatt az Oktatási Hivatal által legyártatott kártyát nem kapja meg a hallgató, újabb igazolást kérhet.

Az igazolással minden olyan kedvezményre jogosult, mintha állandó diákigazolványa lenne.

 

A diákigazolványa az Oktatási és Képzési Igazgatóságra fog megérkezni. Erről a Neptunban értesítést küldünk. A diákigazolvány átvételére be kell jönni az Igazgatóságra. Ott a tanulmányi ügyintéző átadja a diákigazolványt, melyet érvényesítő matricával lát el.

Az oktatási év 1. félévi (őszi) matricája március 31-ig, a 2. félévi (tavaszi) október 31-ig érvényes.

 

Ha a hallgató jogviszonya megszűnik, az igazolványt a felsőoktatási intézménynek vissza kell szolgáltatnia.

Passzív státuszú hallgató nem kaphat érvényesítő matricát.

 

 

A leadott igénylés megtekinthető az Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés menüpontban.

 

 

TEENDŐK DIÁKIGAZOLVÁNY ELVESZTÉSE ESETÉN

 

Az Oktatási és Képzési Igazgatóságon ki kell töltenie egy bejelentőt az igazolvány elvesztéséről, melyet a rendőrségen is ajánlatos jelentenie.

Ezt követően, ha már rendelkezik NEK azonosítóval el kell indítania a Neptun rendszerben az igénylést. Ebben az esetben fizetési kötelezettsége keletkezik, mely 3.500,- Ft különeljárási díjat a hallgatónak meg kell fizetnie.

 

Amennyiben a hallgató még nem rendelkezik NEK azonosítóval, a DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS - ben leírtaknak megfelelően kell eljárnia.

 

 

 

FONTOS TUDNIVALÓ!

 

A bérleten nem a diákigazolvány vagy az igazolás sorszámát, hanem a hallgató oktatási azonosítóját (7-el kezdődő 11 számjegyből álló azonosító) kell feltüntetni. Ez azért fontos, mert ezen adat minden, az utazási kedvezményre való jogosultságot igazoló dokumentumon megtalálható.