Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Neumann János Egyetem Csillagvizsgálója

Az oktatást, a kutatást és a népszerű ismeretterjesztést is szolgálja az új csillagvizsgáló.

A 2011-ben átadott létesítményt a Komplex szervezetfejlesztés, a munkaerő-piaci és a nemzetközi alkalmazkodóképesség növelése a Kecskeméti Főiskolán (TÁMOP-4.1.1.A-/10/1/KONV-2010-0015) című uniós projekt keretében alakította ki az intézmény mintegy 23 millió forintos beruházással a Tanítóképző Főiskolai Karon. A csillagvizsgáló annak az új természettudományi központnak lett – szó szerint – a „koronája”, amely 2010-ben készült el szintén uniós forrásból.  

 A csillagászokat képző két egyetemen van csak a felsőoktatásban hasonló léptékű csillagvizsgáló, mint amilyen a Neumann János Egyetemen. A technikai paraméterek adottak ahhoz, hogy más kutatóintézetekkel együttműködve komolyabb tudományos projektekben is szerepet vállalhasson Kecskemét új csillagvizsgálója.

A nyitható, forgatható kupolában két nagyteljesítményű távcső található, az egyik az éjszakai objektumok tanulmányozására, a másik pedig a Nap vizsgálatára alkalmas. A csillagvizsgáló rendelkezik egy CCD kamerával is, amellyel rendkívül jó minőségű fotók készíthetők a Naprendszer bolygóiról, a távoli csillagokról, galaxisokról és a Napról is.

A csillagvizsgálónak kiemelt szerepe lesz a főiskolai hallgatók természettudományos szemléletformálásában.  A Kecskeméti Planetárium munkatársainak közreműködésével megismerkedhetnek a csillagászati alapfogalmakkal, és megtanulhatják a távcsövek használatát is.      

 A főiskola csillagvizsgálója nyitott a külső érdeklődők, szervezett csoportok számára is.  A látogatók érdekes előadásokat hallhatnak a Kecskeméti Planetárium csillagászaitól és a főiskola munkatársaitól, megismerkedhetnek a távcső kezelésével és távcsöves bemutatókon vehetnek részt.  A főiskola szívesen várja az érdeklődőket az oktatási intézményekből, de előzetes egyeztetés után akár családok, baráti társaságok számára is lehetőség van a csillagászati bemutatókra.

 

 

 

Időszakosan a csillagvizsgáló távcsöveinek képei nyomon követhetők oldalunkon.

A VÉNUSZ ÁTVONULÁS GYORSÍTOTT FELVÉTELE


Kapcsolat

Cím: 
Neumann János Egyetem csillagvizsgáló
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Kriskó Dávid főiskolai demonstrátor
Telefon: +36 (30) 36 36 490, +36 (30) 25 24 526
E-mail: csillag@pk.uni-neumann.hu, kriskodavid85@gmail.com 

Tudományos élet