Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Bács-Kiskun fejlesztése a megye és a Neumann János egyetem közös célja

Együttműködési megállapodást írt alá ma (hétfő) délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Neumann János Egyetem, melynek köszönhetően megyénk a következő években egyfajta motorja lesz a magyar gazdaságnak ipari termelés és mezőgazdaság szempontjából egyaránt.


- Az egyetemi képzés egy olyan lehetőség a megye lakosai számára, ami hihetetlen távlatokat nyit meg azáltal, hogy a felsőoktatásban tovább tanuló fiatalok itt, helyben találnak olyan irányokat, amelyek a jövőjüket megalapozzák – mondta köszöntőjében Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette, az egyetemmel kötött megállapodásnak köszönhetően egy olyan jövő lehetősége nyílik meg a megye több, mint félmillió lakosa számára, ami a következő évtizedeket is meghatározza.

Rideg László ezt követően – az együttműködés jelképeként - átnyujtotta a megye zászlaját dr. Kovács Endre Miklósnak, a Neumann János Egyetem kancellár-helyettesének.

Finta Zita, a Neumann János Egyetem kancellárja beszédében kiemelte, egy megye fejlődését megalapozó fejlesztéseket mindenképp annak érdekében kell megszervezni, hogy az adott területfejlesztés, gazdaságfejlesztés, befektetés-ösztönzés, illetve a munkaerő-utánpótlást biztosítani tudják. Bács-Kiskun megye dinamikusan fejlődő településeket foglal magába, a ma aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően pedig még vonzóbbá, élhetőbbé válhat az itt élők számára az élet. Az egyetem pedig képzéseivel ehhez szeretne hozzájárulni.

Közös célok:

  • A duális képzés bővítése partnerek, cégek és hallgatói létszám tekintetben,műszaki, gazdasági és agrár területen egyaránt. (A Neumann János Egyetem 82 duális partnercéggel áll szerződésben, ebből 34 megyei, de ha a kecskemétieket levonjuk, ez a szám 6, vagyis még bővíthető.)
  • a kevésbé aktív partnerek motiválása
  • a megyei önkormányzat saját szervezetén belül is kialakít duális képzőhelyet
  • a „Bács-Kiskunban itthon vagy” tanulmányi ösztöndíj folytatása, mely ebben a tanévben megnyílt az egyetem hallgatói számára is
  • népesség megtartása, középpontban a foglakoztatás témakörével
  • közös szakmai egyeztető fórumok szervezése

- Álláspontom szerint az együttműködési megállapodás céljainak elérése nyomán mind az egyetem, mind pedig az önkormányzat együttműködve, hathatósan tudja elősegíteni mindezen feladatokat annak érdekében, hogy Bács-Kiskun megye innovatív megoldásokat befogadó hazai és nemzetközi szinten is elismert magyarországi térséggé válhasson - Finta Zita.

Forrás: www.hiros.hu