Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Aranydiploma átadás a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán

2017. szeptember 16-án, szombaton a GAMF Műszaki és Informatikai Karon vették át az első aranydiplomákat az Egyetem jogelőd intézményében 1967-ben, 50 éve végzett hallgatóink.

Az ünnepséget Kecskeméten, az Izsáki úti főépület Bolyai János előadótermében tartották. Több, mint 60 egykori hallgató vett részt az eseményen. Az ünnepséget Dr. Kovács Lóránt, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja nyitotta meg, majd beszédet mondott Dr. Ailer Piroska, az Egyetem rektora, és Gaál József, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere.


Dékán úr köszöntőjében megdöbbentően hosszú, mégis ijesztően kevés időként beszélt az elmúlt 50 esztendőről. Visszaemlékezett a három évvel ezelőtti ünnepségre, amikor az intézmény alapításának 50 éves évfordulóját ünnepelték ugyanezen évfolyammal. „50 év egy életmű megalkotásához elegendő.” – mondta Dr. Kovács Lóránt – „Ezért van kiemelt szerepe ezen ünnepségnek, ahol minden jelenlévő számadást tarthat eddigi munkájáról, élményeiről és tapasztalatairól.” Az ünnepségre 103 végzősből több mint hatvanan jöttek el, hogy együtt emlékezzenek és ünnepeljék fél évszázaddal ezelőtti munkájukat, amikor lépésről lépésre alkotta meg hallgatók és oktatók maroknyi közössége a kecskeméti mérnökképzést.

Rektor asszony örömmel fogadta a visszalátogató diplomásokat, és mint mondta, bízik abban, hogy megerősíti és megnyugvással tölti el őket azon tény, hogy egykori iskolájuk nemcsak hogy áll még, de jelentős sikereket tudhat maga mögött, s számos fejlesztés előtt áll.  Rektor asszony történelmi visszaemlékezése után – mi történt hazánkban éppen 50 éve a gépgyártásban, a művészetben és a sportban – egy Thomas Mann idézettel kívánt minden jót:

„Élni és megöregedni, az csak az igazi, ott van a dolog nyitja. Minden hősiesség a kitartásban rejlik, abban, hogy élni akarunk, nem pedig meghalni, és nagyság csak az öregségnél van. Egy fiatal lehet lángész, de nagy nem lehet. Nagyság csak az öregkor hatalmánál, tartós súlyánál és szelleménél lehetséges. Hatalom és szellem, ez az öregkor és nagyság.”

A város részéről Gaál József alpolgármester úr adott rövid számadást Kecskemét elmúlt 50 évéről, és kiemelte, hogy a GAMF aranydiplomásai nélkül talán nem is válhatott volna az egykori agrárvárosból mára hazánk egyik legkiemelkedőbb ipari központja. „Kívánom, hogy a fejlődés továbbra is töretlen legyen és megköszönöm sorsfordító 50 évvel ezelőtti munkájukat, kezdeményezésüket.”- mondta Gaál József.

Ezután Babinszki János, aranydiplomás emlékezett vissza 50 évvel ezelőtti diákéveire, s az egykori oktatók képviseletében Rátkai Sándor köszöntötte a díszdiplomás jelenlévőket. Mindketten jó egészséget kívántak az ünnepelteknek és remélik, hogy 5 év múlva ugyanitt találkoznak majd egykori iskolájuk falai között.

Az esemény végén a díszdiplomák ünnepélyes keretek között kerültek átadásra az egykori hallgatóknak, valamint oktatóik munkájuk elismeréseként díszoklevelet vettek át. Az eseményt követően a résztvevők a Deák Ferenc díszteremben közösen idézték fel emlékeiket az itt töltött évekről.