Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

A Pedagógusképző Kar munkatársa a Fölszállott a páva versenyén

Október 27-én indult a Fölszállott a páva, népzenei és néptánc tehetségkutató verseny az MTVA, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és a Hagyományok Háza szervezésében.  A vetélkedőn a 16 és 35 év közötti művészetkedvelők mérik össze tudásukat négy kategóriában. Énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, táncos szólisták és táncospárok, néptáncegyüttesek, valamint egyéb szólisták és együttesek vetélkednek egymással.

A versenyen a Pedagógusképző Kar egyik oktató munkatársa Szabó Gabriella mestertanár, a Művészeti és Anyanyelvi Nevelési Tanszék Zenei Szakcsoport oktatója a Tessedik Táncegyüttessel jutott döntőbe. Őt kérdeztük pályájáról, a néptáncról és magáról a versenyről.

-Miért választottad hivatásul a néptáncot? Mióta táncolsz? Hogyan lett belőled néptánctanár?

1992-ben kezdtem el táncolni a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes óvodás csoportjában. Egy évvel később már a gyermek csoportban folytattam. 1999-ben alig 11 évesen vettem részt az akkori táncpartneremmel az első szólótáncversenyen, Szarvason, ahol a „Kötelező táncokat legszebben táncoló páros” különdíját nyertük meg. A Millennium évében a Kultúrával a nyugat kapujában Csongrád megyei versenyén szólista kategóriában I. helyezést értünk el. 12 évesen az együttes ifjúsági és felnőtt csoportjában táncoltam. Középiskolai tanulmányaimat a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola Néptánc tagozatán végeztem. Ezen évek alatt is több szólótánc versenyen, fesztiválokon szerepeltem. 2007-ben felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Főiskola táncos és próbavezető Bsc. képzésére. Az alapképzés elvégzését követően a Mester szak következett, ahol 2013-ban Táncpedagógus Mester diplomát szereztem. Főiskolai tanulmányaim alatt kezdtem el tanítani óvodásokat és az általános iskola alsó tagozatosait. 20 évig táncoltam az Alföld Néptáncegyüttesben. 2015 óta vagyok az Egyetem mestertanára, emellett a szarvasi Tessedik Táncegyüttes táncpedagógusa.

-Milyen jelentősége van oktatói munkádban a néptáncnak?

Oktatói munkám fő tevékenysége a néptánc tanításában teljesedik ki. Választott hivatásom a népi hagyományok átadása elődeink népi hagyatékának megismertetése és továbbvitele. Az egyetemen az elméleti oktatás mellett rendszeres a gyakorlati néptánc kurzus. Szabadidőmben többször teszek eleget felkéréseknek, amelyek kapcsolódnak a néptánc oktatásához, kifejezetten a női szerepek táncban való megmutatása. Összefoglalva elmondhatom, hogy mind a munkámban, mind a magánéletemben a néptánc oktatása elsődleges jelentőséggel bír.

-Mit lehet tudni a Tessedik Táncegyüttesről?

A szarvasi Tessedik Táncegyüttes 1968-ban Ruzs Molnár Ferenc vezetésével alakult meg. Akkor még a Tessedik Sámuel Mezőgazdasági Főiskola csoportjaként. Az együttes életében 1983 hozott nagy fordulatot. Ekkor Putnoki Elemér, a szarvasi művelődési ház akkori igazgatója kezdeményezésével és irányításával egy igen erőteljes táncos gárda fogott össze Szarvason. Elkezdődött a főiskolai együttessel párhuzamosan egy másfajta táncos munka. 1984-ben a két csapat egyesült, s a Tessedik Táncegyüttes átalakult városi, szövetkezeti, főiskolai közös fenntartású s tagságú együttessé. Céljául tűzte ki a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi tánchagyományainak őrzését, átörökítését. Beindult a tagtoborzás, nemcsak a fiatal felnőttek közt, hanem a kisiskolások körében is. 1984-85-ben megkezdődött az utánpótlás nevelése, egy akkor újdonságnak számító módon is. A művelődési ház szakköri foglalkozásai mellett a Szlovák Tannyelvű Általános Iskolában tanítási órák keretében néptáncoktatás kezdődhetett Csasztvan András vezetésével. 1991 óta művészeti iskolai keretek között, egyszerre több generációnál folytatódik ez a munka. Ez az 1983 óta működő csapat belföldön és külföldön egyaránt szép sikereket ért el. Többször nyert fesztivált, nívódíjat, kiváló minősítést. Sokszor szerepeltek a minden évben megrendezésre kerülő Néptáncantológián mind a felnőtt, mind a gyermek csoportok.

-Hogyan készültetek a versenyre?

Hétvégenként tudunk próbálni, mivel a hétköznapokban mindenki dolgozik vagy vidéken tanul. Többen is hozzájárulnak produkciónk teljességéhez: Csasztvan András a Tessedik Táncegyüttes vezetője, a szarvasi Cervinus Teatrum ügyvezető igazgatója. A koreográfiát készítette Valach Gábor művészeti vezető, aki a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckarvezetője. Ifj. Csasztvan András a Tessedik Táncegyüttes tánckar vezetője, viseletvarrók, zenészek.

-Mit jelent ez a siker?

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a 12 legjobb együttes között lehetünk. Bízunk a továbbjutásban, de fontosabbnak tartjuk, hogy megmutathatjuk magunkat. Egyénileg és közösen is arra törekszünk, hogy a maximumot nyújtsuk a színpadon, de ez mellett kiélvezzük a műsor és az általunk nyújtott produkció minden percét. A Fölszállott a páva döntőjére november 27-én kerül sor. Kérem, aki teheti, szurkoljon nekünk.