Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

A Neumann János Egyetem is részesül az S&T által biztosított szoftvercsomagokból

Több milliárd forint értékű, Ipar 4.0-hoz kapcsolódó szoftvercsomagot ad át öt magyar egyetemnek Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb IT-cége, az S&T. A University 4.0 névre keresztelt program célja, hogy a negyedik ipari forradalom technológiáinak üzemeltetéséhez szükséges mérnököket kineveljék Magyarországon, a jövőben pedig további oktatási intézményekben is megjelenhetnek az S&T szoftverei.

5 éves együttműködést írt alá az S&T öt magyar egyetemmel, melynek keretein belül a legmodernebb, iparban használatos tervező, szimulációs, IoT és kiterjesztett valóság szoftverek kerültek átadásra. Az S&T 30 napos képzési programot is biztosít az egyetemeknek, melyeknek célja a licenccsomagok lehívása, az összekötés a szolgáltatókkal és az oktatók felkészítése lesz. A projekt előkészítése másfél évig tartott.

A szoftvercsomagot a BME, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, és Széchenyi István Egyetem kapja, hamarosan beépítik a szoftvereket a tantervbe is. A Portfolio kérdésére Nyírő Ferenc, az S&T ipari digitalizációs üzletágvezetője elmondta: más egyetemek jelentkezését is várják, sőt, később akár középiskolák is részt vehetnek benne, mint felkészítő intézmények. A jelenlegi egyetemeket elsősorban azért választották ki, mert autóipari központok környékén működnek.

Bár konkrét összeg nem hangzott el, az S&T szakemberei az átadó keretein belül szervezett konferencián elmondták: a szoftvercsomag több milliárd forintot ér, ekkora volumenű átadás még Európában nem történt.

A digitalizáció elkerülhetetlen, Magyarországnak ezen a téren élen kell járnia. A tudásintenzív ágazatok arantálják Magyarország jövőjét. Az Ipar 4.0 nemcsak a technológia, hanem a mérnökök átalakulását is el kell, hogy hozza – mondta el Szabó Péter, az S&T Consulting Hungary ügyvezetője.

Az S&T egyébként azt reméli az együttműködésektől, hogy a jövő mérnökgenerációi az ő szoftvereiket előszeretettel használják majd, hiszen ezekkel találkoztak az egyetemeken. Így nem kell a vállalatnak hónapokat töltenie azzal, hogy meggyőzze a vállalatokat, hogy miért jó a szoftverük. Az S&T nem vár konkrét RoI-t, de remélik, hogy ez hosszú évek alatt megkönnyíti a munkájukat.

Nyíró Ferenc részletesen is beszélt az átadott szoftverekről:

  • Az Altair Hyperworks high-tech szimulációs eszköz és az Altair Simsolid tervezőeszköz
  • a Moldex3D Professional Pack fröccsöntő-szimulációs eszköz
  • a Creo IoT, AR és additive manufacturing rendszerei
  • a Windchill IoT ready PLM megoldás
  • és a Visual Components modern gyár- és robotszimulációs megoldás került átadásra.

A digitalizáció most még versenyelőny, később viszont a túlélés kulcsa lesz – mondta Nyírő Ferenc. A szakember szélesebb körben is beszélt az ipart, ezen belül is a magyar gazdaság fontos komponensét képző autóipart érő kihívásokról, melyekre a digitalizáció is megoldást jelenthet, ilyen például:

  • A dízelek iránti bizalom megingása, ami pont akkor történt, amikor az elektromos autózást kiszolgáló infrastruktúra még nem állt teljesen fel,
  • olyan geopolitikai tényezők, mint a Brexit vagy az amerikai-kínai kereskedelmi háború,
  • rengeteg autógyártó kezdett el elektromos autókat fejleszteni, ennek rendkívül nagy hatása lesz az alkatrészgyártókra is, hiszen az elektromos eszközökhöz kevesebb komponensre lesz szükség.
  • Mindezek mellett az EU emissziós normákat is bevezet: az unió komoly bírsággal fogja sújtani azokat a gyártókat, amelyek ezt nem tudják teljesíteni és egyelőre csak a Toyota áll közel ahhoz, hogy ezeket a normákat teljesíti. A cégeknek ez jelentős terhet jelent: a PSA konszern profitjának 191%-át, a VW-konszern profitjának 76%-át elvinnék a büntetések, ha minden maradt volna a 2018-as normák szerint.

A szakember hozzátette: A következő válság sokkal hosszabb, de kevésbé komoly lesz, valószínűleg egy-egy iparágat, mint például az autóipart, komolyabban érinti majd. Nyírő Ferenc elmondta, hogy a digitalizáció ezekre a kihívásokra hatékony megoldást jelenthet, melyre komplett digitalizációs térképet kínálnak, melynek része többek közt a tömegcsökkentést kínáló generatív tervezés, az IoT-vezérelt gépi adatgyűjtés, a prediktív karbantartás gépi adatgyűjtésre alapozva, a betanítás gyorsítása és karbantartás kiterjesztett valósággal, az értékáram-optimalizálás gyárszimuláció segítségével, a termékadatbázis-kezelés és a MES-alapú gyártásüzemeltetés is. A Portfolio kérdésére Nyírő Ferenc elmondta, hogy az Ipar 4.0-nak köszönhetően drasztikusan csökken a kétkezi munka szerepe Magyarországon, hiszen már a kkv-k is digitalizálnak. A XX. század elején már láttunk hasonló folyamatokat: korábban az ország 20-30%-a látta el az országot mezőgazdasági termékekkel, ma már kevesebb mint 5%. Szabó Péter hozzátette: Magyarország inkább munkaerőhiánnyal küzd, amire a digitalizáció megoldást jelenthet, itthon inkább új, értékteremtő feladatköröket teremt majd a negyedik ipari forradalom. Az S&T Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb IT-vállalata, Magyarországon 20 milliárd forintos árbevételre tettek szert tavaly, itthon kb. 360 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Forrás: www.portfolio.hu