Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

A Neumann János Egyetem intézkedési terve a koronavírus járvánnyal kapcsolatban

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzet miatt az alábbi intézkedési tervet és tájékoztatást adjuk ki a legfontosabb aktuális tudnivalókról.

Az Egyetem vezetése azt a döntést hozta, hogy az új koronavírus járvány lecsendesedéséig az érintett területekre vonatkozóan nem szervez külföldi szakmai programokat, nem engedélyezi az egyetemi polgárok külföldi utazásait (Erasmus és egyéb szakmai utakat), valamint az érintett területekről érkező delegációk, meghívott személyek fogadásának elhalasztását kéri, illetve nemzetközi, hazai szakmai és tudományos programjait, rendezvényeit más, későbbi időpontokban rendezi meg.

Az intézkedés részeként hallgatóink, oktatóink, munkatársaink, partnereink és a város lakossága egészségének védelme érdekében

-       2020. április 15-ig az Egyetem vezetése nem engedélyezi az oktatói/munkatársi Erasmus és nemzetközi szakmai utakra történő kiutazást, és nem fogad Erasmus mobilitási program keretében külföldi oktatókat, illetve hallgatókat,

-       az Erasmus mobilitási program keretében már kint tartózkodó hallgatók és oktatók esetében a Magyarországra történő visszaérkezést követően 14 napig önkéntesen távol kell maradni az egyetemtől, betegségre utaló tünetek esetén haladéktalanul az egészségügyi ellátórendszerhez kell fordulni,

-       az Egyetem a koronavírus járvány miatt a 2020. május 15-ig megrendezésre kerülő nemzetközi programjait (Nemzetközi Erasmus Hét) lemondja, azok megszervezését későbbi időpontra halasztja,

-       2020. május 15-ig az Egyetem az 50 fő feletti nyilvános szakmai, tudományos, ismeretterjesztő és hallgatói rendezvények megrendezését lemondja, illetve elhalasztja (Állásbörze, Kecskeméti Egyetemi Napok, Hírös Szabadegyetem, MKT Business Szerda stb.), azokat későbbi időpontban rendezi meg,

-       az egyetemi sportrendezvények, bajnoki mérkőzések vonatkozásában a MEFS állásfoglalása szerint, a szükséges óvintézkedések betartásával járunk el,

-       az Egyetemen már megszervezett, beszerzési eljárás alatt lévő belföldi szakmai, tudományos programok, utazások vonatkozásában az országos Operatív Törzs és a fenntartó ITM további korlátozó intézkedéséig nem vezetünk be korlátozásokat.

Az intézkedéseket – a szabályok megfelelő adaptációjával – a Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda gyermekeire, tanulóira és munkatársaira is kiterjesztjük.

Az aktuális járványügyi helyzet függvényében a fenti intézkedések meghosszabbításra vagy visszavonásra kerülhetnek.

Mind ezek alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján (www.nnk.gov.hu) közzétett veszélyeztetett területekre az egyetem munkavállalóinak kiküldetése nem rendelhető el, azok a kollégák pedig, akik az érintett veszélyeztetett területről érkeztek vissza, önkéntesen maradjon távol az egyetemtől 14 napig. Ilyen esetben a távoli munkavégzés feltételeit minden olyan munkakörben meg kell teremteni, amelynél ez értelmezhető. Ebben az esetben a munkavégzés díja kifizethető. Amennyiben távoli munkavégzés nem végezhető, távolléti díj fizethető.

Nyomatékosan kérjük az egyetem polgárait, hogy ne utazzanak olyan országba, amelyik a fertőzés terjedésével érintett, és ne fogadjanak látogatót ezekből az országokból. A koronavírus járvány által érintett magáncélú hallgatói és oktatói utazások esetén, a 2020. február 15. utáni nemzetközi utazások vonatkozásában az utazás fontosabb adatairól (helyszín, tartózkodás ideje) kötelesek tájékoztatást adni az intézményvezetés felé a koronavirus@uni-neumann.hu e-mail címen, és a Magyarországra történő visszaérkezés után 14 napig önkéntesen távol kell maradni az egyetemtől.

Kérjük Hallgatóinkat, Oktatóinkat és Munkatársainkat, ha olyan hallgatóról, oktatóról, vagy munkatársról tudnak, aki egyetemi program miatt, vagy akár magán utazás során a fertőzéssel érintett területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé a koronavirus@uni-neumann.hu e-mail címen.

Kérjük, hogy azok a hallgatók és oktatók/munkatársak, akik fertőzött területen jártak, lehetőség szerint ne menjenek közösségbe, és ha a koronavírusra utaló tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlelnek magukon, akkor maradjanak otthon, telefonon értesítsék háziorvosukat, a felsőoktatási intézmény foglalkozás-egészségügyi orvosát (Dr. Baltás Géza Tel.: 06/70/3850712), vagy hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06/80/277-455 vagy 06/80/277-456 zöldszámait.

Az országos Operatív Törzs munkájának támogatása érdekében rendszeresen tájékoztatást kell adnunk azokról az oktatókról, hallgatókról, munkatársakról, akik olyan területen jártak, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják, illetve azokról, akik fertőzött személlyel kapcsolatba kerülhettek. Az érintett hallgatók, oktatók, munkatársak feltérképezésére az egyetemi polgárokhoz elektronikus úton egy kérdőívet juttatunk el. A felmerülő esetekben kérjük ezek kitöltését és visszajuttatását a koronavirus@uni-neumann.hu e-mail címre. A kérdőív itt letölthető.

Az Egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az érintett hallgatók számára a megfelelő tananyagot elektronikus, illetve távoktatás formájában. A fertőzéssel összefüggő távolmaradásról kérjük, hogy tájékoztassák a Dékáni Hivatalt. Az esetleg elmaradt zárthelyi dolgozatok, beadandó munkák pótlásáról a Karok vezetésétől kérhetnek tájékoztatást.

A szakemberek tájékoztatása szerint a (SARS-CoV-2) vírus viselkedése sokban hasonlít az influenzához, cseppfertőzéssel terjed és általában néhány nap lappangási idő után okozhat panaszokat. A kórlefolyás és a tünetek az esetek túlnyomó többségében nem súlyosak. A szakemberek jelenleg úgy gondolják, hogy leginkább az idősekre és azokra veszélyes, akik más megbetegedésben is szenvednek. Az influenzával ellentétben, az új koronavírussal szemben nincs még vakcina, vagy gyógyszer. A szakemberek véleménye szerint a vírussal szemben alapvetően hasonló módon védekezhetünk, mint az influenza ellen.

Ezek alapvetően a megelőző, védekező szabályok betartását jelenti, amelyek az alábbiak:

  1. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
  2. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
  3. Korlátozza a testi kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.).
  4. Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához.
  5. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
  6. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (billentyűzet, kilincsek, stb.).
  7. Szellőztessen minél gyakrabban.
  8. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében.

Tájékoztatjuk az Egyetem Polgárait, hogy a Neumann János Egyetem közösségi tereiben munkatársaink vírusölő szerek használatával fokozott takarítást végeznek, és folyamatosan biztosítjuk az épületekben, kollégiumokban a kézfertőtlenítés lehetőségét. A vírussal kapcsolatban aktuális információkat a Magyar Kormány által létrehozott https://koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatnak. Az Egyetem rendszeresen tájékoztatást ad honlapján, a Neptun rendszeren és hivatalos levelezőrendszerén keresztül a meghozott intézkedésekről és a szükséges teendőkről.

 

Kecskemét, 2020. március 11.

 

Dr. Fülöp Tamás, rektor                                                        Nagy Ildikó, gazdasági igazgató

Pályázatok

EFOP-3.6.1-16-2016-00014

EFOP-3.6.1-16-2016-00014

EFOP-3.6.1-16-2016-00006

EFOP-3.6.1-16-2016-00006

Campus Mundi

 

Campus Mundi

GINOP-2.3.3-15-2016-00041

 

GINOP-2.3.3-15-2016-00041

EFOP-3.4.4.-16-2017-00018

 

EFOP-3.4.4.-16-2017-00018

EFOP-3.4.3-16-2016-00002

 EFOP-3.4.3-16-2016-00002

GINOP-2.2.1-15-2016-00024

EFOP-3.2.5-17-2017-00045

EFOP-3.6.2-16-2017-00012

EFOP-3.4.6.-VEKOP-17-2017-00002

EDU-LAB-DTP1-1-115-4.1

EFOP-3.6.2-16-2017-00016