Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

5vös 5 km futóverseny az online térben

Húsz évvel ezelőtt rendezték meg először Horváth Ákos fizikus, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék docensének kezdeményezésére az Eötvös Lorándról elnevezett különleges futóversenyt, az 5vös 5km-t. Az egyetemi kampuszon tanulmányi félévenként megtartott sportesemény célja az egyetemi polgárok megmozgatása egy olyan távval, amely a kezdők számára elérhető kihívás, a rendszeresen futóknak pedig felkészültségük felmérése, és egyben, mindenkinek, a közös mozgás ünnepe.

Miután idén, a koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások nem tették lehetővé, hogy megtartsák a népszerű májusi sporteseményt, így lelkes hallgatók maguk szervezték át az 5vös 5km futóversenyt az online térbe annak érdekében, hogy mozgásra motiválják hallgatótársaikat itthon és külföldön egyaránt. Az ő munkájukat karolta fel a MEFS és megpróbálja minél több helyre eljuttatni ezt a nemes kezdeményezést és minél több véleményformáló sportembert bevonni a teljesítők körébe, amellyel az esemény népszerűségét is segítjük.

Az online versenyben való részvételre – jellegéből adódóan – hosszabb idő, egészen pontosan 5 nap, 5 óra és 5 perc áll rendelkezésre, és a világ bármely pontjáról teljesíthető. A kültéren futók GPS-es eszközzel rögzíthetik a futásukat, ezzel lehet igazolni a teljesítést, de kivételesen teremben, futópadon is lefutható a táv. A verseny lezárultával a szervezők összesítik a rendszerbe feltöltött adatokat és így születik meg majd az eredménylista.

Tisztelettel felkérjük, hogy a csatlakozzon az ELTE 2020. június 19-24. között megrendezendő XXXVIII. 5vös 5km Futóversenyéhez!

Vegyünk részt minél többen ezen az egyedülálló egyetemi kezdeményezésen!

A hazai sportélet több jeles képviselője mondott már igent felkérésünkre, köztük dr. Kovács Antal olimpiai bajnok judós, Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó és Bíró Attila a női vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. Hasonlóképp az egyetemi szféra vezetői is indulnak, kiemelt vendégként prof. dr. Borhy László akadémikus, az ELTE rektora, aki már többször teljesítette munkatársaival a távot (videoüzenete ezen a linken tekinthető meg: https://youtu.be/fqwFqHIxhPc), és dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. A MEFS-et az online versenyben dr. Székely Mózes főtitkár képviseli, a nemzetközileg is meghirdetett eseményre pedig elsőként, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke, Adam Roczek, és az Ausztrál Egyetemi Sportszövetség elnöke, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnökségének tagja, Martin Dalton jelezték részvételüket. A csatlakozáshoz szükséges legfontosabb tudnivalókat a mellékletben összefoglaltuk.

Nevezés és feltöltés: a futás követően a http://eotvos5.elte.hu honlapon található űrlap kitöltésével egyszerre kell regisztrálni és a teljesítést igazoló képet feltölteni.