Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

2017. 02. 24-25. - ORSZÁGOS GULAG-GUPVI DIÁKKONFERENCIA ÉS WORKSHOP

2017. 02. 24-25. - ORSZÁGOS GULAG-GUPVI DIÁKKONFERENCIA ÉS WORKSHOP2017. február 24-25. között kerül megrendezésre Kecskeméten az ORSZÁGOS GULAG-GUPVI DIÁKKONFERENCIA ÉS WORKSHOP. A konferenciának a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara ad otthont.

Kecskeméti Katona József Múzeum által szervezett esemény magas színvonalú programokat sorakoztat fel. Ilyen pl.  a "Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve" alkalmából megrendezett Országos Tanulmányi Versenyen kiemelkedő eredményt elért középiskolás csapatok bemutatkozása, valamint számos projekt ismertetése várható e két nap alatt.

Olyan rangos szervezetek képviseltetik magukat - a teljesség igénye nélkül -, mint a VERITAS Történetkutató Intézet, a Magyar Nemzeti Levéltár vagy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

A rendezvény első napján kerül sor a frissen zsűrizett diák művészeti alkotások eredményének kihirdetésére; a Kecskeméti Katona József Múzeum az Emlékév tiszteletére Bács-Kiskun megyei középiskolások számára írt ki "Málenkij robot diákszemmel" címen.

Természetesen a pályamunkák megtekinthetők a konferencia ideje alatt.

Az érdeklődők számára nyitott konferencia közönsége részt vehet egy kiállítás megnyitón is.   Könyvbemutatóra is sor kerül, melyet Bank Barbara, Bognár Zalán és Tóth Gábor jegyez „Magyarok szovjet fogságban” címmel.

A nap zárásaként a budapesti Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hallgatói közreműködésével  lesz látható a "Lappang a Múlt-kor" - Mozgásszínház előadása. »A GULAG-ról nyert történelmi adatokból összeszedett ismeretanyagot kellett megfesteniük a fiataloknak és e képeket összesározni a terror okozta fizikai szenvedés koszával, hogy a befogadónak a lelkére hassanak, ne pusztán intellektuális kíváncsiságát csillapítsák.« - szól egy méltatás az ez alkalomra készülő produkcióról.

A két napos konferencia méltó zárásaként a Kecskemétről " Málenkij robotra" elhurcoltak emlékére állított emlékoszlop avató ünnepségére kerül sor Rendőrfalu - Nagyvárad utcai közpark területén 14:00 órakor.

Az Országos GULAG-GUPVI diákkonferencia és workshop a GULAG Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

Színhely: 6000 Kecskemét, Izsáki út 10. – Információk, szakmai kapcsolat: hajagoscs.muzeum.kecskemet@gmail.com , szervezés, jelentkezés: info@trenon.hu .

letölthető program