Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

100 éves a kecskeméti pedagógusképzés - V. Ifjú Múzsák Fesztivál

A 100 éves kecskeméti pedagógusképzés kapcsán zajló rendezvénysorozat következő állomása az V. Ifjú Múzsák Fesztivál. A jótékonysági művészeti fesztivál 2017. június 1-2. napján számos figyelemre méltó kulturális csemegét kínál.

 

Június 1-én, a 17:00 órakor kezdődő Történelmi társastáncok című programra várják a vendégeket a Pedagógusképző Kar Kecskemét, Kaszap utca 6-14. szám alatti épületében. Európai tánchagyományunkban számos, mai napig népszerű történelmi társastánc fennmaradt. A reneszánsz körtáncok a XV. században az udvari és kulturális élet lényeges részévé váltak. A tánc, ekkorra már nemcsak szórakozást jelentett, hanem testi és szellemi gyakorlatot is, mely a kor nevelési eszményében fontos szerepet töltött be.  A rendezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki szívesen tanulna körtáncokat egyetemünk, illetve a meghívott osztrák Kirchliche Padegogische Hochschule hallgatóival együtt.


A program a Kirchliche Padegogische Hochschule Edit Stein (Stams) fúvósegyüttesének fellépésével folytatódik. A zenekart Kecskemét Főterén hallgathatják meg 18:00 órakor.

A nap a 19:00 órakor kezdődő Muszty Bea-Dobay András: Kunigunda hozománya című zenés mesejátékával zárul. Az előadás helyszíne ugyancsak a Kaszap utca 6-14. számú kari épület.

Magyar népi táncokkal indul a fesztivál második napja június 2-án. Magyarország legkorábbi néptáncai a középkorban kialakult körtáncok voltak. A magyar néptánc szabályozott egyéni és páros formái a XVII. és XIX. század között keletkeztek. A tánctípusok közül a botoló, a legényes és a karikázó a régebbi, míg például a csárdás és a verbunkos az újabb táncstílust képviselik. A tánctípusok közül többel is megismerkedhetnek a résztvevők 16:00 órától a Pedagógusképző Karon.

17:00 órakor az Evangélikus templomban Dr. Ailer Piroska rektor asszony nyitja meg a kiállítást, melyen Dr. Balányi Zoltán, Bruncsák András, Mészáros Marianna, Dr. Ragó Lóránt, Dr. Strohner József, Szabó Pál, Szappanos István, Szeberényi Anna és Ulrich Gábor alkotásait tekinthetik meg a képzőművészet szerelmesei.

A kétnapos programsorozat koncerttel zárul az Evangélikus templomban: Fellépnek az osztrák Kirchliche Padegogische Hochschule Edit Stein Vegyeskara és Edit Stein Fúvós együttese, valamint a Nemesszeghy Márta Vegyeskar Smuta Attila karnagy vezetésével.

PROGRAM