Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

100 éves a kecskeméti pedagógusképzés

100 éves a kecskeméti pedagógusképzésDecemberben mutatták be a kecskeméti oktatás elmúlt 450 évét feldolgozó képes albumot, amely több mint 500 fényképet tartalmaz. Ennek a kötetnek Óvodapedagógus- és tanítóképzés a kezdetektől napjainkig című fejezetével ismerkedhettek meg részletesebben is az érdeklődők hétfő délután  a Pedagógusképző Kar szakkönyvtárában. 

Dr. Steklács János, a kar dékánja köszöntötte a jelenlévőket. Mint elmondta, az esemény a "100 éves a kecskeméti pedagógusképzés" emlékév nyitórendezvénye, hiszen éppen 100 évvel ezelőtt kapta meg a vizsgáztatási jogot az intézmény. – Ez valódi mérföldkő volt a kecskeméti felsőoktatás szempontjából – tette hozzá.

1564-ben alapították a kecskeméti református iskolát. A város oktatása történetének kezdete akkortól datálható. A 19. században már felsőoktatási képzés is működött Kecskeméten: a bölcsész- és jogászképzés gyors fejlődésnek indult. A most megjelent kötet azonban nem csak a rég-, hanem a közelmúlttal is foglalkozik. Szó van benne a Kecskeméti Főiskoláról, valamint az idén létrejött egyetemről is. A kötet létrejöttének egyik célja, hogy rávilágítson: Kecskemét évszázadok óta iskolaváros.A könyv megjelenését a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatatta, hat fejezetét külön szerzők jegyzik. 

A hétfő délutáni összejövetelen Sági Norberta és Szinger Veronika: Óvodapedagógus- és tanítóképzés a kezdetektől napjainkig című fejezetét mutatták be. A beszélgetésen a szerzők és Lovas Dániel, a szerkesztő is részt vettek.

Kriskó János, főiskolai docens, a délután házigazdája hangsúlyozta, nagy öröm, hogy megjelenhetett A kecskeméti felsőfokú oktatás története című, hiánypótló mű, de legalább ekkora öröm az is, hogy ilyen sokan eljöttek az eseményre az egykori oktatók közül. Azok, akik az intézmény vezetésében vagy a zenei, testnevelés és vizuális specializációk kimunkálásában részt vállaltak, meg is osztották emlékeiket a közönséggel.

forrás (szöveg és kép) - hiros.hu - 2017. 02. 27.