Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” - pályázat

 

„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel egyetemek és a főiskolák hallgatói számára az alábbi témakörökben:

1. Egy szabadon választott uniós politika szabályai és a szakpolitika értékelése (pl. a 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap összefüggései, a Közös Agrárpolitika reformja, az Európai Unió bővítése, szomszédságpolitika).
2. Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.
3. Az EU reformjának lehetséges irányai (Föderális Európa vs. erős tagállamokra épülő EU), kiemelten az Európa jövőjéről szóló konferencia tükrében.
4. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság kapcsolata a brexit után.
5. Az Európai Unió válasza az új globális kihívásokra (pl. migráció, klímaváltozás – beleértve az „Irány az 55%!” intézkedéscsomagot, energiabiztonság, kiber és hibrid fenyegetések).
6. Az Európai Unió stratégiai autonómiájának kérdései (pl. az európai védelmi unió szükségessége és kilátásai, a közös európai hadsereg felállításának lehetőségei).
7. A Covid-19 világjárványra adott európai uniós és tagállami válaszok elemzése (az Európai Egészségügyi Unió létrehozása).
8. A lisszaboni szerződés alkalmazási tapasztalatai és lehetséges reformja.
9. A Visegrádi Négyek és a regionális együttműködés jelentősége.
10. Az uniós csatlakozás társadalmi vonatkozásai, különös tekintettel a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére.
11. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (különös tekintettel az identitás kérdése Európában, vagy az őshonos közösségekhez kapcsolódó polgári kezdeményezések témáira).
12. A Vasút Európai Évének jelentősége közép-európai szemmel.

 

További információ ide kattintva érhető el.