Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Látogatást tett Egyetemünk vezetése Baden-Württembergben

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Látogatást tett a Pallasz Athéné Egyetem delegációja a németországi Baden-Württemberg tartományba azzal a céllal, hogy Egyetemünk új vezetését bemutassa, valamint az egyetemek közötti hosszú távú együttműködést elmélyítse.


A Dr. Ailer Piroska rektor által vezetett küldöttség tagjai voltak: Finta Zita kancellár, Dr. Kovács Lóránt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja, Dr. Johanyák Zsolt Csaba, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar tudományos dékán-helyettese, Dr. Berács József a Gazdálkodási és menedzsment szak felelőse és Suba Edina nemzetközi koordinátor. A delegációhoz csatlakozott Nyerges Tibor a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési vezetője is.

A Pallasz Athéné Egyetem műszaki kara, a GAMF 2011 óta áll kapcsolatban a Duale Hochschule Baden-Württemberg egyetemeivel. Az elmúlt években az intézmények közötti együttműködés elsősorban a duális képzés tanulmányozására irányult, és emellett megkezdődött a csereprogramok és egyéb közös projektek előkészítése.

Jelen látogatás fő célja volt a DHBW intézményeiben a Pallasz Athéné Egyetem új vezetésének bemutatkozása, valamint az egyetemek közötti hosszú távú együttműködés elmélyítése. A rektorok és kancellár részvételével megerősítést nyert a DHBW két intézményével – DHBW Stuttgart és DHBW Villingen-Schwenningen – az a fajta együttműködés, melynek során az Erasmus+ programokon túlmenő tanár- és hallgatói cserék, közös kutatási projektek valósulhatnak meg. A duális képzés gyakorlati tapasztalatainak cseréje során olyan kérdések, problémák merültek fel, amelyek hasonlóak vagy azonosak a két országban, ugyanakkor konkrét koncepciók kerültek bemutatásra. Bízunk benne, hogy a Pallasz Athéné Egyetem angol nyelvű programjainak bevezetésével még intenzívebbé és kiegyensúlyozottá tehető a DHBW campusok és a Pallasz Athéné Egyetem közötti mobilitás.

Stuttgartban a delegációt fogadta dr. Joachim Weber, a DHBW Stuttgart rektora, Dr. Rolf Richterich a DHBW Stuttgart Horbs kampuszáról az Üzemszervezési képzés vezetője és Dorte Süchting, a Külügyi iroda vezetője. A műszaki karon Dr. Roman Gruden és Dr. Andreas Griesinger kíséretében a képviselet tagjai különböző labor látogatásokon vettek részt, valamint megbeszélést tartottak a műszaki kar dékánjával és kutatási és nemzetközi ügyekért felelős projektvezetőjével, Dr. Katja Kuhn-nal. A delegáció egyes tagjai találkoztak Dr. Andreas Reicharttal, a DHBW Mosbach Nemzetközi Projektmenedzsment tanszék vezetőjével, akinek közreműködésével újabb DHBW intézmény kerülhet partneri viszonyba egyetemünkkel.

 

Villingen-Schwenningenben a delegáció tagjait vendégül látta Dr. Jürgen Werner rektor, Dr. Michael Ruess a Nemzetközi gazdálkodás tanszék vezetője, Dr. Ulrich Kotthaus a Műszaki menedzsment tanszék vezetője, Dr. Stefan Stoll és Dr. Gert Henrich az Üzleti informatika tanszék vezetői, valamint Claudia Rzepka és Angela Bruis a nemzetközi iroda munkatársai.

Segítő, illetve közvetítő szándékát nyomatékosította intézményünk felé Dr. Berényi János György Magyarország Stuttgarti Főkonzulja, aki aktív közéleti munkájával a Pallasz Athéné Egyetem kapcsolatépítését is támogatja.